Ciltteki yanma derinliğine göre 1. derece, 2.derece ve 3. derece olarak sınıflandırılır. 1.derece en hafif 3.derece en derin yanığı ifade eder. Derinlik aynı zamanda kalacak izi de belirleyen en önemli faktördür. Tedavi de iz kalmasında etkilidir. Şöyle ki ;hasarlı bölgede iltihaplanma olursa daha derin bir etkilenme olur ve görsellikte buna göre değişir.
Vücudun değişik yerlerindeki yanık izleri farklı uygulamalarla tedavi edilmeye çalışılır veya kamufle edilebilir. Genel olarak net bir tedavisi olmamakla birlikte çeşitli uygulamalar vardır.
Bu yazıda sakal alanındaki yanık izi konu edilmiştir.
Sakal bölgesinde ortaya çıkan görsel farklılıklar şunlardır;
Cilt rengi daha koyu olabilir, pigmentasyon artışındandır.
Cilt daha parlaktır, cilt doğal
Çevresinde kıl kökünden kaynaklanan renk farkı kılsız alanda olmadığı için ayrıca renk farkı olur
Kıllı bölgelerde (saç, kaş, bıyık gibi) bu tür izleri kamufle etmenin en pratik yolu kıl kökü naklidir. Sakal bölgesinde yapılacak böyle bir iz kapatma ekiminde tercihen boyun bölgesindeki gereksiz kıllar alınarak ekilir ancak boyun bölgesinde yoksa ense kökleri de kullanılabilir.
Doğru açılarla ekim yapıldığında diğer alanlardaki sakallardan farkı algılanamayacak kadar doğal görünür ve kötü görünen kısmı büyük oranda kamufle edilebilir. Yeterli sıklıkta ekim yapılırsa doğaldan ayırt edilemez.
Yanık izine bu tür ekimlerde akla hep kökler beslenir mi sorusu gelir, tecrübeli ellerde, doğru açılarla, uygun derinliğe ekim yapılırsa, kıl kökleri dışarıda çok bekletilmezse nakledilenlerin hepsi tutar.
Doğal görünmesi için dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de folliküllerin tamamının tekli olmasıdır, 2-3 follikül birlikte ekilirse kesinlikle doğallık yakalanamaz.
Boyun ve elmacık kemiği üzerindeki gereksiz sakallardan alınıp ekilmesi doğallık açısından çok daha avantajlidir. Kıl yapısı aynı olduğu için diğer sakallardan ayırt edilemeyecek kadar doğala yakın olur. Sajkalın gereksiz yerlerinde alınabilecek kök yoksa ense kılları da kullanılabilir. Ense kıllarının biraz ince kalacağı bilinmelidir. Zamanla bunlarda da biraz kalınlaşma olsa da asla diğerleri kadar kalın olamaz.
Sakal ekimi hakkında daha fazla bilgi için http://www.sakalekimi.com
çene altında 1 cm genişliğinde ve 5-6 cm uzunluğundaki yanık izi (kısmen sakal var )sakal çıkmayan bölgeler sakal ekimi ile kapanabilirmi kapanırsa kaç seatsta (kaç gün ) kapanır ve ne kadar sürede doğal sakal vasfına ulaşır
Op.Dr.Atilla KAYA
sakal ekimiyle belirgin kamuflaj sağlanabilir, tam düzelmesi aylar alır ama ilk günden itibaren öncesinden güzel olur