Yüzdeki herhangi bir oluşumun renginin deriden farklı olmasının en büyük özelliği ten rengi benlere oranla güneşin zararlı ışınlarını daha yüksek düzeyde tutmasıdır. Zararlı ışınları daha fazla tutması daha fazla zarar göreceği anlamına gelir.
Koyu renkli ben daha çok zararlı ışın aldığı ve bu zararın zamanla birikmesi sebebiyle cilt rengi benlerden daha yüksek kanserleşme riski taşır.
Bu risk yüksekliğini korkulu rüya haline getirmek son derece gereksiz bir evhamdır çünkü risk yüksek olsa da bu risk önemsenmeyecek düzeydedir çünkü melanom (mailgn) dışındakilerin tedavisi normal benler gibi yapılabilir ve tedavide başarı % 100 dür.
Benler bir çok yönleriyle sınıflandırılmaktadır,halk arasındaki sınıflandırmanın bir türü de rengine göre sınıflandırma şeklindedir. Ten rengi,kırmızı, kahverengi veya siyah olarak tarif edilmektedir.Rengi dışında ciltten kabarıklığına göre de sınıflandırılır.
Siyah ben aldırma yöntemleri
Koyu renkli benler en sık rastlanan gruptur.Ciltten kabarık olduğu gibi ciltle aynı düzlemde de olabilir.Kabarık veya düz olması seçilecek teknolojiyi de belirler. Ciltten kabarık olan koyu renkli benlerin tedavisi elaktorkoter veya radyo frekansla buharlaştırma şeklinde bir seansta yapılabilir.Kabarık olmayanlar ise lazerle tedavi edilir.Lazerle tedavi 2- 8 seans sürebilir.Gerek buharlaştırma gerekse lazerle tedaviden sonra fark edilir düzeyde iz kalmaz.
Siyah ben aldırma fiyatı
Kliniğe, kullanılacak teknolojiye, hastanın resmi kurum üyesi olup olmadığına, benin büyüklüğüne ve sayısına göre tedavi ücreti değişmektedir. 5mm’ye kadar olan ilk ben SGK’lı hastalara 500 TL’den başlarken eklenen her ben 250 TL’den başlamaktadır. SGK’sı olmayan hastalar bu ücretin iki katını ödeyecektir.
Siyah ben tehlikelimidir
Cilt rengi benlere kıyasla daha tehlikelidir ancak bu tehlike çok yüksek değildir, koyu kahverngi benlere benzer yapıda olan ve çok seyrek rastlanan malign melanom ayrı bir sınıftır.
Siyah benler kanserleşir mi ?
Evet bu risk var ancak yukarıda belirtildiği gibi çok düşük bir ihtimaldir.
Koyu renkli benlerin kanser olup olmadığı gözle yada dermatoskopla bakılarak büyük oranda anlaşılabilir,şüpheli durumda gerek duyuluyorsa patolojik olarak inceleme amacıyla parça alınabilir.Parça alınması gerekiyorsa bu tedavi seçimini belirlemez.”inceleme için ameliyatla almak gerekir” yaklaşımı bilimsellikten tamamen uzak, anlamsız bir görüştür.Buharlaştırma veya lazerle yok edilecek benden punch denilen biopsi alma aletiyle inceleyecek kadar parça alınır, hemen arkasından tedavisi yapılabilir. Kahverengi benler et benlerinden daha ciddiye alınmalı, tedavisi yaptırılmalıdır.
Siyah Ben Aldırmak Tehlikeli mi?
Kesinlikle hayır, rengi ne olursa olsun benleri almanın hiçbir tehlikesi yoktur. Halk arasında konuşulan ”benler alınırsa kanserleşir” algısı tamamen yanlıştır hatta yanlış olmanın ötesinde tam tersidir. Beni aldırdığınızda benin kanserleşme riskini ortadan kaldırmış olursunuz. Olmayan benin kanser olma riski de olmaz.
Sonuç olarak ;
Benlerin hepsinde düşük oranda kanserleşme riski vardır alındığı anda bu risk ortadan kalkar. Burada dikkat edilmesi gereken konu koyu renkli benlerin güneşin zararlı ultra viyole ışınlarını daha fazla tutması olayıdır. Güneşten gelen zararlı ışınları daha fazla tuttuğu için koyu renkli benlerin kanserleşme riski daha fazladır ama bu çok düşük bir ihtimaldir.
deriye yapışık koyu kahverengi benlerin iz bırakmayan yöntemi nedir ?
Op.Dr.Seher Şirin
Radyo frekans veya lazer uygun olur