Makat Siğili Tedavisi

Makat siğili diğer adıyla kondilom kişinin kendisinden kendisine ve yakınlarındaki kişilere bulaşma ihtimali olan mikrobik (viral) bir hastalıktır. Bulaşıcı olması sebebiyle tespit edildiğinde bekletmeden tedavisini yaptırmak en doğru yaklaşımdır.

makat sigili 300x223 Makat Siğili TedavisiMakat Siğili

MAKAT SİĞİLİ BELİRTİLER VE BULGULARI

– Makat bölgesi ve içinde 1-2 mm ile 1-2 cm arasında değişen büyüklüklerde üzeri pütürlü çıkıntılar.
– Kaşıntı
– Kanama (kaşınmaya bağlı tahrişle olur)
– Başka bölgelerde siğil olması.
– Cinsel partnerinde siğil veya kondilom varlığı.

Anüs Siğili Nasıl Geçer?

Kondilom diğer adıyla makat siğili diğer makat hastalıklarından çok farklıdır; mikrobik bir hastalık olduğu için tedavisi de çok farklıdır. Örneğin makat çatlağı olan bir hasta ameliyat edilir ve % 99 ihtimalle görmek gerekmez çünkü tekrar etme ihtimali % 1’denden azdır. Kondilom tedavisinde temel amaç kondilomları yok etmek ve tekrarlamasını engellemektir. Seçilecek yöntem bu felsefeye göre seçilmelidir çünkü bulaşıcı bir hastalık olup, hastanın kendisinden başka bölgelerine veya başka insanlara bulaşabilir.


Kondilom Anüs Siğili

İlaçla Makat Siğili Tedavisi

İlaç sürülerek kimyasal olarak yanması sağlanır,bu tedavide iki önemli sorun vardır siğiller yakılırken çevredeki ciltte yanabilir, daha önemlisi makat çevresindekiler yakılır ama makatın içindekiler yakılamadığı için çoğalmaya ve büyümeye devam eder. Aynı durum genital siğil için de geçerlidir.

Veregen Merhem
Her ne kadar tedavi sonrası tekrarın engellenmesi için önerilse de tedavide de kullanılmaktadır. Gerek korunma gerekse tedavi konusunda FDA onayı vardır.

Radyo Frekansla Kondilom Tedavisi

Kondilomun en etkili tedavi yöntemidir, uygulala esnasında kenar yanığının az (lateral termal hasar) en önemli avantajıdır. kenar yanığı az olunca iyileşme diğer yöntemlere kıyasla daha hızlı olur.

Dondurarak kondilom tedavisi

-40 -60 derecelik gaz siğile dokundurulur bu kadar soğuk dokuyu öldürür, çok pratik bir yöntemdir ama anüsün içine uygulanamayacağı için gerçek anlamda yok edilmemiş olur ve içerdekiler büyümeye devam eder.

 Kondilom Yakılması

Çok ince uçlu koterle kontrollü bir şekilde tümü yakılarak yok edilir. Yok olduğu o anda görülür. Uygulamada insan gözünün görebileceklerinin tamamını yakmak gerekir bu şekilde tekrar ihtimali düşüktür ancak gözle görülemeyecekler kadar küçük olanların tekrar etmesi ihtimaline karşı hasta yakın takibe alınmalıdır.

Kondilom tedavisinde takip tedavi kadar önemlidir ve takipten asla ödün verilmemelidir, hastanın takiplerden kaçmaması için hastaya ekonomik yük oluşturulmamalı ve takip süresinde artı ücret talep edilmemelidir.

Kondilom Takibi Nasıl Yapılır

Hasta ilk uygulamadan 1 ay sonra tekrar görülmeli ve varsa yeniden uygulanmalıdır. Eğer müdahale gerektiyse yeniden 1 ay sonra görülmelidir. Hasta 1 aydan önce fark ettiyse kesinlikle 1 ayı beklemeden gelmelidir.

Eğer 1 ayın sonundaki kontrolde hastalığa rastlanmadıysa bu defa 2 ay sonra çağrılmalıdır, yine müdahale edildiyse 1 ay sonra edilmediyse bu kez 4 ay sonra kontrol edilmelidir. Bu şekilde takip en az 1 yıl sürdürülmelidir daha doğrusu hiç müdahale gerekmeyen 6 aylık bir süre olmadıkça sorun tümüyle halledildi denmemelidir.

Bu kadar yakın takiple tedavi edilemeyecek siğil olamaz. Tüm bu yaklaşım hastalığın tekrarlayacağı anlamını taşımaz ama tedbirli olunmalıdır. Kondilom takibi tedavisi kadar önemlidir ve hizmet alacağınız kliniği seçerken doktorunuzdan bu konuda net bilgi alın, özellikle ücret konusunun canınızı sıkmaması için önceden netleştirin.

anal kondilom 300x223 Makat Siğili Tedavisi

Makat siğili riskleri

  • Kansere dönüşme eğilimi vardır.
  • Büyüme, yayılma sınırı olmadığından beklemek hastalığın ilerlemesine sebep olur.
  • Anuse ve rektuma ilerlemiş kondilomların tedavisi daha uğraştırıcıdır.
  • Mutlaka cinsel partner tedaviside gerekir.
  • Prezervatif kullanılmalıdır.

Genital Siğil (Kondilom) Tedavisi

El ve diğer cilt alanlarında oluşan siğilin ( verruko vulgaris ) penis,vajen ve makat bölgesinde oluşmuş halidir.Nemli ve kapalı alan olması sebebiyle hızlı gelişir ve tedavi daha uğraştırıcıdır.Virüslerle oluşan bulaşıcı bir hastalıktır.

Kondilom

Kondilom cinsel yolla bulaşan genital bölgede siğil şeklinde ortaya çıkan bir hastalıktır Bunlar kişinin kendisi tarafından görülebilir ya da elle hissedilebilir. Siğiller yumuşak, pembe-beyaz renkli, karnıbahar benzeri oluşumlardır. Tek ya da grup halinde olabilirler. Zaman zaman dışarı kabarık olmayıp düz olarak bulunurlar. Nadiren vajina içinde,makat çevresinde ağız. boğazda da görülebilirler. kondilom ağrı olmaz, fakat arasıra kaşıntı, yanma görülebilir.Kuluçka süresi belirli değildir. Virüsle temasdan aylar ya da yıllar sonra bulgular ortaya çıkabilir ama hastaların büyük kısmında 1-6 ay içinde belirti verir. Çoğu kişi taşıyıcı olup cinsel bölgesinde hiç bir zaman siğil gelişmez fakat enfeksiyonu cinsel partnerlerine bulaştırabilirler. Bazı tipleri dış genital bölgede makat bölgesinde,e rahim ağzında kanser gelişimine neden olabilir Cinsel bölgedeki siğiller cinsel temasla bulaşır nadiren cinsel bölgede enfeksiyon bulunan anneler normal doğum esnasında enfeksiyonu bebeklerine bulaştırabilir.
Tedavi olmadığı taktirde siğiller hiçbir değişikliğe uğramadan uzun bir süre kalabilir, acak bu davranışları oldukça nadirdir. Genelde sürekli olarak büyüme, yayılma eğilimleri vardır.
hastalık ile birlikte başka bir vajinal enfeksiyon varsa bu büyüme daha hızlı olur. Çoğunlukla vücudun nemli, sıcak bölgelerine doğru yayılma gösterir.Siğillerin tedavisi zordur ve bütün tedavi seçeneklerinde tekrarlama olasılığı vardır.
Tedavi şekli siğilin sayısına bulunduğu bölgeye ve diğer faktörler göre değişir. Siğiller cerrahi veya kimyasal yollarla tedavi edilebilir. Cerrahi tedaviler basit cerrahi çıkartma koter dondurma tedavisi, lazer tedavisi şeklinde yapılabilir.
Bu tedaviler ağrılı olabilir az miktarda kanamaya neden olabilir, iyileşme esnasında bakteri enfeksiyonları gelişebilir. Kimyasal tedavide asitler (bikloroasetik asit, triklorasetik asit) 5-fluorourasil krem (kanser tedavisinde kullanılan bir ilaç) ve podofilin kullanılabilir. Bu kimyasalların tahriş edici özellikleri vardır ve normal deride yanıklara yol açabilirler. Tüm bu kimyasal ve cerrahi yöntemler HPV ye etkili olmadığından hastalık tekrar edebilir..
Son zamanlarda hastaların kendi kendilerine uygulayabileceği tedaviler(Podofilox gel, imiquimod krem) geliştirilmiştir.
Podofilox siğil hücresinin gelişimini durdururken imiquimod bağışıklık sistemini lokal olarak uyarır. Her iki tedavide virüsü tedavi eder fakat lokal tahrişe neden olabilir. Ama sistemik yan etkileri yoktur.
Podofiloksun antiviral etkisi veya bağışıklık sistemin güçlendirici etkisi olmadığından tedaviden sonraki üç ayda hastaların üçte birinde tekrarlama görülür. Imiquimod ise bağışıklık sistemini harekete geçirerek etkili olduğundan tedavi sonrası takip edilen hastaların sekizde birinde tekrarlama görülür. Yeni tedaviler üzerinde çalışılmaktadır.
En önemli çalışmalardan birisi HPV aşısıdır. Aşı hem tedavi de hem de siğil, kanserden korunmada kullanılabilecektir. HPV aşısı bazı ülkelerde kız çocuklarını ilerde rahim ağzı kanserine karşı korumak için koruyucu aşı takvimine alınmıştır. Aşı Mart 2007 itibari ile Türkiye’de de piyasada bulunmaktadır.
Bu hastalıkta en ciddi sorun makattan bağırsağa ilerleyerek rektum denilen kalın barsağın son kısmına bulaşmasıdır.
Bu durumda tedavi daha zor olmaktadır.Bu alana bulaşmışsa tedavinin geciktirilmesi halinde barsak tıkanmasına varacak kadar ciddi sorun yaratabilirler. Tedaviye başlamadan bu ihtimal mutlaka değerlendirilmeli, bağırsağın son kısmı görüntülenmelidir yoksa sadece dışarıdakiler tedavi edilir içerdekiler ilerlemeye devam eder.
Gerek makatın içindekiler gerekse dışındakiler mercimek kadar olabildiği gibi karnabahar kadar devasa boyutlara ulaşabilir. Siğil ne kadar büyür, ne kadar geniş alana yayılırsa tedavisi de o kadar zorlaşır.
Anüs siğilleri bahsedildiği gibi virüs denilen mikroplar sebebiyle oluşur, bulaşıcıdır.
Bayanlarda anal bölgede siğil varsa vajina bölgesi, özellikle rahim ağzı HPV açısından jinekolog tarafından incelenmeli, varsa aynı dönemde tedavi edilmelidir.
Kondilom ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır.Tedavide virüsü yok etmek mümkün değildir. Tedavi sadece siğilleri ortadan kaldırır. Pek çok vakada tek sefer tedavi yeterli olmamakta en az 2 seans gerekmektedir. Tedavide tıbbi, cerrahi yaklaşımların ikiside uygulanabilir. Tıbbi tedavi olarak dıştan sürülen bazı ilaçlar kullanılabilir ancak bu uzun süreli, zahmetli bir tedavidir.
Çoğu ilaç hasta tarafından değil hekim tarafından uygulanmalı, direk lezyonun üstüne tatbik edilmelidir. Normal dokuya temas ettiğinde pekçok ilaç tahribata neden olur. Bu nedenle son derece dikkatli uygulama gerekir. Bazı ilaçlar ise direk olarak lezyona hekim tarafından enjekte edilir.

KONDİLOM NEDENLERİ

Tek nedeni hastalığın sebebi olan virüsün bir başkasından alınmasıdır.
– Homoseksüel ilişki; cinsel partnerin penisinden bulaşır
– Anal seks yapmak; cinsel partnerden bulaşır.
– Ellerde siğil olması; tahretlenirken bulaşabilir.
– Klozet kullanımı; bir önce oturanda varsa bulaşabilir.
– Genel hijyene dikkat etmemek; siğilli birinin kullandığı eşyadan bulaşabilir.

Kondilomun Riskleri

– Kondilomlar kansere dönüşme eğilimi olan lezyonlardır mutlak yok edilmelidir.
– Kondilomun büyüme ve yayılma sınırı olmadığından çok bekletilmemelidir.
– Anuse,vajene ve rektuma ilerlemiş kondilomların tedavisi daha uğraştırıcı olduğu için daha dikkatli olmak gerekir.
– Mutlaka cinsel partner tedaviside gerekir.
– Şüphe halinde prezervatif kullanılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel saglik © 2018