Makat Endoskopisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Bir çok sağlık problemi gelişen teknolojinin kattığı imkanlar sayesinde günümüz şartlarında daha kolay teşhis ve tedavi edilebilmektedir. Örneğin çoğu hastalığın ameliyatla yapılabilen tedavisi günümüzde lazer, radyo frekans ya da benzeri cihazlar kullanılarak herhangi bir kesi, dikiş ya da pansumana ihtiyaç duyulmadan yapılabilmektedir.

 

Makat Endoskopisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Bu konumuzda başlığından anlaşılacağı üzere makat hastalıkları ile ilgilidir. Hemoroid, makat çatlağı, fistül gibi hastalıkları olan kişilerin muayeneleri parmak, göz, anoskop ve teşhis edilemeyen vakalarda kolonoskopi ve ultrasonografi kullanılarak yapılmaktaydı. Fakat az önce de belirtildiği gibi artık gelişen teknoloji sayesinde kamera ile endoskopi yapılabilmektedir.

Makat endoskopisi denilen bu muayene de kişi karşısında bulunan monitörden hastalığına dair bulguları anlık olarak izleme imkanı bulmaktadır. Böylece doktorun söylediği bulguları ve teşhisi kendisi de doğrulayarak herhangi bir yanılgıya düşmemektedir ve hastalığından emin olmaktadır.

Ülkemizde henüz çok yeni olan bu yöntem yaygın değildir. Makat hastalıkları konusunda uzmanlaşmış ve 6 şubesi bulunan IDEA Klinikleri tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Makat hastalıklarında binlerce kişinin muayenesini ve tedavisini gerçekleştiren idea klinik proktoloji uzmanları yenilikleri ve gelişmeleri takip ederek hastaları için gereken tüm kolaylıkları sağlamaktadır.

Makat Endoskopisi Nasıl Yapılır?

Aşağıda ki videoda da izleyeceğiniz üzere makat endoskopisi ismi verilen cihaz hastanın karşısında ki monitöre görüntü aktarmaktadır. Böylece hasta anlık olarak makat bölgesinde gerçekleşen problemi görmektedir. Herhangi bir hazırlık gerektirmez.

 

Gelelim anüs bölgesinin bir diğer inceleme aleti anoskop denen direk gözle görmeye yarayan alete.

Anoskop muayenesi

AnoskopAletin isminden de anlaşılacağı gibi anüs hastalıklarının teşhisi için gözle görmeyi sağlayan bir alettir. 2 cm çapında 10 cm uzunluğunda bir alet olup makat ve kalın bağırsağın son 10 cm lik kısmında oluşan hastalıkların % 100 yakın doğrulukta teşhis edilmesini sağlar.
Özellikle hemoroid şüphesiyle gelen her hastaya hatta makat şikayetinden söz eden her hastaya rutin uygulanmalıdır, gözle bakarak yada parmakla muayene ederek hemoroid teşhisi konamayacağı bütün bilimsel yayınlarda belirtilmektedir ama ne yazık ki bir çok doktor anoskopla uğraşmak yerine dışarıdan bakarak veya parmakla muayene ederek teşhis koyduğunu sanmaktadır.
https://www.ideaklinik.com/anoskop-muayenesi.html muayanesi makattan kanama kırmızı taze kan şeklindeyse son 10 cm lik kısımdadır ve anoskop yardımıyla sebep teşhis edilebilir, kanama vişne çürüğü şeklindeyse kanama daha yukarı bağırsak kısmındadır bu durumda kolonoskop yapılması şarttır yani makattan kanaması olan her hastaya mutlaka endokopi denilen bu aletlerle bakmak gerekir.

Endoskopi yapılmadan kanamanız hemoroidden diyerek ilaç yazmak yada eczacı önerisiyle ilaç kullanmak son derece tehlikeli bir yaklaşımdır çünkü hemoroid denilen kanama sebebi kanser de olabilir.
Özetle makatta ağrı, kanama, kaşıntı, akıntı ve yanma gibi şikayetleri olan her hasta mutlaka anoskop yardımıyla muayene edilmelidir.

Anoskop Fiyatları

İdea klinik şubelerinde anoskopi için ayrıca ücret alınmaz

Op.Dr.Nizam KURTDERE  Proktoloji uzmanı

2 Yorum Var

Doktora Soru Sor
  1. İYİ GÜNLER HOCAM.bu yönteme bi nevi kolonoskopi diyebilir miyiz.makat çevresi veya bağırsağın ilk kısmında deforme oluşturabilir mi. muayene sonrası kişi kendine önlem almalı mı
    Op.dr.adil Altınsoy
    diyemeyiz,barsağın son kısmı değerlendirilir.deformasyon olmaz

  2. merhabalr hocam. sırf bu makat endoskopi muayenesi için gelmekte çok tedirgin oluyorum. hocam bu muayene yapılak zorunda mı aşka çaresi yokmu
    Op.Dr.Demet Ağras
    muayene olmadan nasıl değerlendirebiliriz.makat hastalıklarını ya elle muayene yada anoskopi muayenesi ile değerlendirmek zorundayız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel saglik © 2018