Basurda kullanılan kremler

Basur tedavisinde kremler, fitiller ve haplar kullanılmaktadır, kullanılan ilaçlar daha çok hastalığa bağlı gelişen şikayetleri azaltmaya yöneliktir kalıcı tedavi edici değillerdir. İlaçla tedavi genellikle çürük dişin ağrısını kesmek için alınan ağrı kesici gibidir ağrı geçer ama diş hala çürüktür ve yine ağrıyabilir.


Basur tedavisi için önerilen kremler

Şişmiş Basurda Kullanılan İlaçlar

Bu ilaçlar basurdan kaynaklanan diğer şikayetlerde etkili değildir, ağrının şiddetini azaltmaya yöneliktir. Sürüldükten sonraki dakikalar içinde ağrıda azalma sağlarlar.

Anuflex Bitkisel Krem

Anüs bölgesi hastalıkları arasında ikinci sırayı alan makat çatlağının tedavisi için üretilmektedir ancak basur şişmesine bağlı ağrının giderilmesinde de en etkili ilaçtır. Bilindiği gibi makat çatlağı bu bölgenin en şiddetli ağrı yapan hastalığıdır, doğal olarak basur ağrısında da etkilidir.

Anestol pomad

Makat çatlağı, boğulmuş hemoroid, cilt yanığı gibi ağrılı her durumda kullanılabilir içindeki bölgesel uyuşukluk sağlayan maddeler sayesinde ağrıyı azaltır.Sadece dış kısma sürülür.

Şime Dönemi Dışında Kullanılan İlaçlar
Bu ilaçlar ağrılı ve şiş olduğu durumlar dışında yani basurun soğuduğu dönemde olabilecek diğer şikayetleri azaltmak için kullanılır.

Hedensa pomat

İçerdiği maddeler bölgesel olarak ağrıyı ve şişliği azaltır,mentol serinlik hissi vererek rahatlatır.Hem dışarı hem de kanülle anüs içine sıkılarak uygulanır.

Hemoralgine merhem
İçerdiği uyuşturucuyla ağrıyı, damar büzücülerle kanamayı azaltır, dışarı ve kanülle anüs iç kısmına günde iki defa uygulanabilir. Ağrının şiddetine göre dışarıdaki şişmiş memelere de uygulanabilir ve kullanım sıklığı daha fazla olabilir, hiçbir sakıncası yoktur.

Kortos krem

İçerdiği kortizon sayesinde şişlik ve kaşıntıyı azaltır, kortizonun ciltte yapabileceği başka sorunlar sebebiyle uzun süre kullanılmamalıdır., tercihen bir kutu kullandıktan sonra ara verilmelidir. Günde iki defa uygulanabilir, dışkılamadan sonra konması etkinliği artırır çünkü doku ile daha fazla temas etmiş olur.

Procto-Glivenol anal krem
İçerdiği bölgesel uyuşturucuyla ağrıyı azaltır,şişlik ve kaşıntıyı azaltan maddeler şikayetlere iyi gelir, belirgin yan etkisi yoktur. Günde iki defa uygulanabilir.

Proctolog krem

Kaşıntı ve şişlik hissini azaltabilir kortizon içermediğinden belirgin yan etki oluşturmadan uzun süre kullanılabilir. Günde iki defa uygulanabilir. Proctolog aynı zamanda ”anüs bölgesi hastalıkları uzmanı” anlamına da gelmektedir.

en iyi basur kremi

Fitiller ve hap şeklinde alınan İlaçlar ayrı sayfada incelenecektir.

Basur için kullanılan ilaçlara başlanmadan önce mutlaka teşhis konulmalıdır çünkü makattaki her hastalık hemoroidi akla getirse de fissür gibi farklı ilaçlar gerektiren hastalık olabildiği gibi kanser gibi tedavisinin asla geciktirilmemesi gereken ciddi bir hastalık ta olabilir. Özellikle makattan kanama varsa daha ciddi yaklaşılmalı anoskop muayenesi sonucu ilaç kullanımına karar verilmelidir.

Basur Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Aslında konunun özü; dışkılama işlemini rahat yapacak şeylerle beslenmek gerekir. Hastalığının en önemli sebebi tuvalette kalış süresi ve bu süre de ıkınma şiddet ve süresidir.Yani tuvalette uzun kalmak ve fazla ıkınmak basurun oluşmasında, ilerlemesinde ve tedavi sonrası tekrarında en önemli sebeptir.Ailesel veya diğer sebepler olsa da basuru olan kişilerin neredeyse % 90 kadarında ileri düzey kabızlık sorunu veya tuvalette uzun kalma alışkanlığına rastlanır.

Hemoroid Gıdaları

Tuvaletteki davranışın bir sebebi kötü tuvalet alışkanlığıdır ama dışkı kıvamı daha önemli bir sebeptir.Kabız olan kişi dışkısını çıkarmak için daha uzun süre kalmak ve daha fazla ıkınmak zorunda kalır, benzer şekilde acı yemek te ıkınmaya sebep olabilir.

Bu veriler ışığında düşünüldüğünde kabız kalmayacak şekilde beslenilmeli dışkı kıvamı normalde tutulmaya çalışılmalıdır.Acı gıda yenildiğinde fazla ıkınmamalıdır ancak acıdan dolayı ıkınmaya engel olunamıyorsa acı tüketilmemelidir. Acı nasıl ağızda basur benzeri sorun olmuyorsa makatta da hemoroide sebep olmaz ama acı kaynaklanan makat yanması sebebiyle gereksiz yere ıkınmak basura sebep olabilir. Yani temel sorun acı tüketimi değil ıkınmaktır.

Basurda beslenme önerileri ;Tuvalette kalış süresini kısaltmak amacıyla kabızlığı engellemek için sebze, meyve alışılandan fazla tüketilmelidir, akşamları kabızlığı engelleyen kayısı, incir gibi ürünler tüketilmelidir. Mümkün olan her öğünde kepekli ekmek yenmelidir. Bunlar yeterli gelmiyorsa kepek direk tüketilmelidir. İneklere verilen kepekten akşam 1 bardak kepek çorba, süt, ayran, yoğurt gibi herhangi bir ürüne karıştırılarak yenmelidir.1 bardak yetersiz kalırsa gerektiği kadar artırılmalıdır.Bu şekilde beslenme aralıksız 2 ay sürdürülürse bağırsaklar eğitilmiş olacağından daha sonraki dönemde kabızlık olmaz.

Basurda tuvalet alışkanlığı ;Asıl önemli olan budur.Mümkün olduğunca günün aynı saatlerinde tercihen kahvaltı sonrası tuvalete gitme düzeni oluşturulmalıdır. Tuvalete daha girerken “1-2 dakikada çıkmış olacağım” diyerek kapı açılmalı ve buna uyulmalı yani 1-2 dakikada tuvaletten çıkmış olunmalıdır. Bunu rahat uygulayabilmek için dışkının ilk kısmı çıkarılmalı ve içerde daha fazla dışkı varmış gibi gelse dahi daha fazla çıkarmaya çalışmadan tuvalet terk edilmeli uzun süre beklenmemelidir.

Bağırsaklar bu şekilde eğitilebilirse hemoroid oluşmaz var olan ilerlemez ve tedavi olunduysa tekrarlamaz. Unutmayın her tedavi yönteminde 5 10 civarı tekrarlama olur ve bu tekrarlayan vakaların neredeyse tamamı kötü tuvalet alışkanlıklarını düzeltmeyen kişilerdir. Dışkılamayı düzenlemek basurun oluşumunu, ilerlemesini ve tedavi sonrası tekrarını engellemede en önemli faktördür.

Özetle ;Hemoroid oluşumunda en önemli sebep kişinin tuvalette kalış süresi ve bu süre zarfında ne kadar ıkındığıdır.

Basur kanaması Neden Olur?

Makat bölgesinde olan kanamaların en sık sebeplerinden biri de basur kanamasıdır. ancak kanamaların tamamı gibi öncelikle kanamanın nereden ve hangi hastalık sebebiyle olduğundan emin olunmalı sonra nasıl bir tedavi yapılacağı araştırılmalıdır çünkü makattan olan kanamaların bir çok sebebi vardır ve bunlar arasında geciktirilmesinin çok önem arz ettiği kanser de olabilir.

Hemoroid kanaması

Makat kanamasının sebebi araştırıldıktan sonra basurdan kaynaklandığından emin olunduktan sonra şu şekilde yaklaşılabilir. Kanama iç basurun cildinin yıpranması sonucu oluşan bir durumdur. İç hemoroiddeki bu yıpranmanın en sık sebebi dışkının sert olması, bu sertlik sebebiyle ıkınmaktır. İlk yapılması gereken şey fazla ıkınmanın önüne geçilmelidir, şiddetli ıkınmadan dışkı yapılmalı bunun için kabızlık sorunu düzeltilmelidir. Böylece iç yüzeydeki sıyrılma şeklindeki yıpranma kendini onarmaya fırsat bulur ve kanama durabilir.

Basur kanaması tedavisi

İlaçlar genellikle çok etkili olmaz, venoruton, daflon veya doxium gibi tabletler bunlardan biri yanı sıra kortos fitil veya procto glivenol krem gibi bölgesel ilaç kullanılmalıdır.

Kanama süresince ıkınmaya sebep olabilecek acı tüketimi azaltılmalıdır. Acının direk zararı olmaz ancak yanma hissi ıkınmaya sebep olarak kanamaya sebep olabilir veya arttırabilir. Bunun dışında gereksiz yere suçlanan turşu ekşi istenildiği kadar tüketilebilir. Tüm bu önlemlere rağmen kanama devam ediyorsa daha fazla kan kaybetmeden uygun yöntemlerle uzmanına tedavi ettirilmelidir.

Sonuç olarak;

Kanamanın sebebinden emin olmak için bu konuda birikimli genel cerrahi uzmanınca anoskop muayenesi yapılmalı, en etkin tedavi yöntemi belirlnmelidir. Dışkılama alışkanlığı düzenlenmeli.Uygun ilaçlar kullanılmalı. Kanamanın sebebi basur olabileceği gibi kanser de olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

Makattan Kanama Yapan Hastalıklar

Makattan kan gelmesi sık görülen ve birçok sebeple ortaya çıkabilen bir durumdur.
Bu kanama sebepleri önemsiz olabildiği gibi önemli acil tedavi gerektiren hastalıklarda olabilir
Polikliniklere makattan kanama sebebiyle baş vuran hastalarda görülen kanama sebepleri:
– Hemoroid(basur kanaması hemeroit hemoroit)
– Makat çatlağı (akut ve kronik anal fissür)
– Makat ve kalın barsak kanserleri
– Kolit(kolitis ülseroza – ülseratfi kolit)
– Ragad(küçük sıyrık şeklinde çatlaklar)
– Makat ve kolon polipleri ( et beni gibi çıkıntılar)
– Kondilom (kondiloma da denilen siğil)
– Fistül(makat yanında akıntı yapar bazen kanayabilir)
– Travmalar (kabızlıkta veya zorala ilişki sonrası)
– Amip (amibiazi – amebiazis – amipli dizanteri)
– Anal dermatit (makattaki kaşıntıya bağlı cilt hasarı kanayabilir)
– Crohn (seyrek rastlanan barsak hastalığıdır)
– Divertikül (barsakta küçük cepler oluşur)
Görüldüğü gibi çok farklı sebepler olduğu için makat kanaması tedaviside çok değişkendir bu sebeple özellikle tedaviye erken başlamanın önem arzettiği kanser ve kolitis ülseroz gibi hastalıkların tedavisinin geciktirilmemesi için makattan kanama olduğu tesbit edildiği anda kesin teşhis konmalıdır.
Bu düşünceyla kanama görüldüğünde ilaç ve bitkisel tedavilere başlamak yerine teknoloji desteği olan klinikte teşhis konulmalı, bu doğrultuda tedavi planlanmalıdır.

Basur Ağrısı Nasıl Geçer

Şişlik olduğu yani basurun azdığı dönemlerde dayanılmaz düzeylerde ağrı olabilmektedir. Bu dönemde yapılacak en etkili uygulamalar Anuflex Merhem sürmek ve ılık su oturma banyosudur.
Canı hafif yakacak sıcaklıkta leğendeki suyun içine 5-10 dakika oturulur kalkıp kurulanır, fındık kadar Anuflex Merhem sürülür ve mümkünse yüz üstü istirahat edilir. Bu uygulama tekrar ağrı artarsa yeniden yapılabilir, ihtiyaca göre günde 2-10 defa yapılabilir.

Kaynakça;

https://patents.google.com/patent/US7118528B1/en
https://www.basurklinigi.com/basur-hastalari-nasil-beslenmeli/
https://www.makatcatlagi.net/nasil-beslenilmeli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel saglik © 2018