Her insanda normalde geğirti veya anüs yoluyla çıkartılan gaz oluşur. Buna karşılık pek çok insan normal miktarda gazları olmasına rağmen karınlarında gaz veya şişkinlik hissederler. Günde ortalama kadınlar 7 litre erkekler 12 litre gaz çıkarır.Karındaki gazı genelde kokusuz olan,karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve bazen de metan gazları oluşturur. Gazın hoş olmayan kokusunu ise kalın barsaktaki bakterilerin oluşturduğu sülfür içeren az miktardaki gazlar oluşturur. Barsaklardaki gazın %1’den azı kokuyu oluşturan gazlardır, bunlar uçucu kısa zincir yağ asitleri, amonyak, hidrojen sülfür ve değişik uçucu amino asitlerdir.
Yemek borusu, mide, ince ve kalın barsaklardan oluşan sindirim sistemimizdeki gazın iki kaynağı vardır.
Bunlar:
Kalın barsakta normalde bulunan zararsız bakterilerin bazı sindirilmemiş gıdalarda bozulma yapması ile oluşan gazdır.
1-Hava yutma (aerofaji):Mide gazının en sık sebebidir. Her insan yerken veya içerken bir miktar hava yutar.Hızlı yiyip içen, sakız çiğneyen, sigara içen ve uygun olmayan ( gevşek ) takma diş kullananlarda ise normalden fazla hava yutulur. Midedeki gazın önemli bir kısmı geğirme ile çıkartılır, geride kalan kısım ince barsaklara geçer ve burada kısmen emilir, az bir miktarı ise kalın barsaklara geçer ve makat yolu ile atılır. Mide kendisi de mide asidinin bikarbonatla karışması sonucu karbondioksit gazı oluşturur ancak bu gazın önemli bir kısmı ince barsaklarda emilir ve kalın barsağa kadar ulaşmaz.
2- Sindirilmemiş Gıdanın Bozulması:İnsan vücudu bazı karbonhidratları ( şeker, nişasta ) ve pek çok gıdada bulunan lifleri ince barsaklardaki enzimlerin yetersizliği ya da yokluğu nedeni ile sindiremez. Bu sindirilmemiş gıda ince barsaklardan kalın barsağa geçtiğinde, kalın barsaktaki normal flora dediğimiz zararsız bakterilerce bozulmaya uğrar ve hidrojen, karbondioksit ve metan gazı oluşur. Sonuçta bu gazlar anüs yoluyla dışarı atılırlar. Metan gazı oluşan insanların gaitaları su içinde yüzer. Oluşan gazın cinsi barsaktaki mikrop cinsi ile değişmektedir.
Bir kişide gaz oluşturan gıdalar başka bir kişide gaz oluşturmayabilir. Kalın barsaktaki bazı mikroplar diğer mikropların oluşturduğu hidrojeni yıkabilirler. Bu iki tip bakteri oranı da bazı kişilerde daha çok gaz oluşunu açıklayabilir.
3- Bağırsak mikrop yoğunluğunun değişmesi ; Bağırsak florasında bozulmadır, normalde dıçkıdaki milyarlarca mikrop arasında bir denge vardır, bazı durumlarda bu denge değişir ve ağır kokulu yellenme olur. Tedavide prebiotik yoğurt veya neoflor kapsül yada reflor kapsül almak yeterlidir.
Fazla gaz yapan gıdalar:Karbonhidrat içeren gıdaların pek çoğu gaz yapar, buna karşılık yağlar ve proteinler daha az gaz yapan gıdalardır.
Şekerler: Gaz oluşturan şekerler raffinoz, laktoz, fruktoz ve sarbitoldur. Kuru fasulye bunlar açısından daha zengin olduğu için daha çok yapar.
Raffinoz: Fasülye bu kompleks şekeri çok miktarda içeren bir besindir. Daha az oranda lahana, bruksel lahanası, karnıbahar, kuşkonmaz, diğer sebzeler ve tüm hububatlarda bulunur.
Laktoz: Laktoz sütteki tabi şekerdir. Peynir, dondurma gibi ürünlerde de bulunur. Ekmek, tahıl, mayonezde de bulunur. Özellikle Afrika ve Asya kökenli ırklarda laktozu sindirmeyi sağlayan laktuloz enzimi düzeyi düşüktür, kişi yaşlandıkça da enzim düzeyi düşer. Bunun sonucu olarak kişiler yaşlandıkça laktoz içeren gıdalar yeme sonucu oluşan gaz şikayeti giderek artacaktır.
Fruktoz: Fruktoz normalde soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunur. Ayrıca bazı içeçek ve meyva sularında tadlandırıcı olarak kullanılır.
Sorbital: Sorbital meyvalarda doğal olarak bulunan bir şekerdir. Elma, armut, şeftali ve erikte çok vardır. Ayrıca birçok diyet gıdalarında, tadlandırıcılarda ve sakızlarda bulunur.
Nişasta: Patates, mısır, bazı tatlılar, pastalar ve buğdayda bulunan nişastanın bir kısmı kalın barsağı geçip orada bakterilerce yıkılarak gaz oluşturur. Pirinç gaz oluşturmayan tek nişasta çeşididir.
Lif: Pek çok gıda eriyebilen ve erimeyen lifler içerir. Eriyebilen lifler suda kolayca çözünür ve barsaklarda jel kıvamında bir yapı oluşturur. Bunlar, yulaf, fasulye, bezelye ve pek çok meyvada bulunurlar. Eriyebilen lifler kalın barsağa kadar sindirilmeden gelip, burada gaz oluşumuna yol açarlar. Erimeyen lifler ise barsaklardan hiç değişmeden geçer ve çok az gaz oluştururlar. Buğday, kepek ve bazı sebzeler bu tür lifleri içerirler.
Gaza Bağlı Problemler
En sık görülen semptomlar geğirme, çok gaz çıkartma, karında şişkinlik ve karın ağrısıdır. Bu bulgular herkeste oluşmayabilir. Burada en belirleyici faktörler vücudun ne kadar gaz ürettiği ve kişideki kalın barsağın gaz gerginliğine olan hassasiyetidir.
Geğirti: Yemek sonrası mide dolu iken ara sıra oluşan geğirme normaldir. Sık geğirtisi olan bazı kişiler ise yemek yerken aşırı hava yutarlar ve bu hava mideye inmeden geri gelip geğirti oluşabilir.
Sık geğirtisi olan kişilerde ise reflü hastalığı, mide fıtığı, gastrit, ülser gibi üst sindirim sistemi rahatsızlıkları olabilir.
Soğan, domates ve biberli gıdalar geğirmeyi arttırır. Sürekli geğirme ise bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bunlar safra kesesi taşları, ülser hastalığı ve reflü hastalığıdır. Ankisiyete yani aşırı endişe hallerinde de çok hava yutup devamlı geğirme alışkanlık haline gelebilir.
Çok Gaz Çıkartma
Fazla sayıda gaz çıkartma çok sık dile getirilen bir yakınmadır. Ancak kişiler günde 10-25 kez, ortalama 14 kez gaz çıkartırlar ve bu da normaldir. Bazen çok fazla gaz çıkartmanın sebebi ağır karbonhidrat sindirim bozukluğu veya kalın barsaklarda aşırı bakteri üremesi olabilir.
hocam ben acik havada yuruyunce bi sure aç kalinca uzun sure hareketli vakit gecirdigimde hem midemde hemde bagirsaklarimda gaz sıkışmasi yasiyorum vucudum hareket halindeyken gazlarim gelmiyo eve donunce acillik duruma geliyorum bunun bi cozumu varmidir boyle bir sorunla karsilastinizmi daha once cevap verirseniz cok sevinirim tşk.
Op. Dr. Atilla KAYA
gastroenterologla görüşmelisiniz
iyi günler. 1 aydır şiddetli bir şekilde karın ve mide agrım var. geceleri daha da çoğalmakta.sebebi ne olabilir
Op Dr Atilla Kaya
Ülser olaiblir ama başka hastalıklar da olabilir, endoskopi yaptırmalısınız
hocam ben hepatit b taşıyıcısı yim ve dr kırk yasa geldiğimden karaciğerin zarar görmemesi için abavir diye bir ilaç verdi hergün aliyorum bir aydır kullanıyorum kullandığımdan beri gaz çıkarmaya başladım ve gidikcede artiyo bu gaz çıkarma ne yapmam gerekiyo lütfen bilgilendiren….
Op. Dr. Atilla KAYA
doktorunuzla görüşmelisiniz
hocam bende fistül olduğunu söylediler. bunun için ameliyata ihtiyaç varmış. lazerle yapıyormusunuz bu ameliyatı
Op.Dr.Demet Ağras
evet yapılabilir
Selamlar hocam benimde gaz problemim var şimdi oruç ayındayız zaten fazla birşey yiyemiyorum sabah kalktığımda şişkinlik oluyor zaten saat 12 ye kadar sürekli gaz çıkartıyorum buna rağmen ben gaz çıkardıkca iki katı şişiyorum sanki karnım acıyor şişkinlikten bu şişkinlikte miğdemi falan ağrıtıyor lavabo ihtiyacımıda ilaç destekli yapıyorum ama bu karın kasılması mahvediyor bağırsak tembelliği var heralde ne yapmam gerek teşekkür ederim
Op.Dr.Ergun Aygören
gastroenterolojiye görünmelisiniz
Selam hocam benim 17yasim var 14yasimda olanda kabiz olmusdum ve tuvalete gitmek icin cok ikinmisdim bundan sora baqirsaklatimda asiri kaz oldu ve qazi tutamiyorum.kaz cok kotu kokuyor .busorunum 3yildir suruyor.simdide kabizliğim var ve ilacla tualete gidiyorum.kaza karsi bi cok tedaviler oldum ama hic bi etkisi olmadi.osuruk fazla ve osurugu tutamiyorum ne yapmaliyim hocam
Op. Dr. Atilla KAYA
genel cerrahi uzmanı değerlendirmeli
makat bölgemde bir şişkinlik ve ağrı var arada bir kanamalar oluyor bunun sebebi ne olabilir ?
Op. Dr. Atilla KAYA
hemoroid olabilir.fakat makat kanmalarında neden ne olursa olsun mutlaka anoskopi muayenesi yapılıp neden tespit edilmelidir.
hocam iyi günler ben bundan 1 hafta önce apse boşalttırdım oksijenli tedavi uygulandı bana apse kurumuyor bu benim bünyemden kaynaklı birşeymidir ?
Op. Dr. Atilla KAYA
iyileşme sürecini bünyeniz belirler ama apseninde iyice boşaltığından emin olunmalı ve antibiotik tedavisi gerkebilir
hocam iyi günler benim yüzümde kılcal damar çatlaması var. bunun tedavisini olmak istiyorum lazerlede tedavisi olunabiliyormuş radyo frekans ve lazerin arasındaki fark nedir hangisi daha etkili olur ?
Op.Dr.Atilla Kaya
gelirseniz muayene ile değerlendirip en uygun yöntemle tedavinizi yapabiliriz.kliniklerimizde muayene ücretsizdir.
Hocam merhaba bende gece uyurken yellenme ve agizdan salya akmadi olluyo kilolu bir bireyim necyapmam gerek
Op.Dr.Ergun Aygören
parazit olabilir,dışkı tahlili yaptırın
Merhaba benim bir süredir kıl kurdu rahatsızlığın var ve aşırı kokulu gaz cikariyom acaba bu gazların kıl kurduyla alakası var mi
Op.dr.Demet Ağras
gastroenterolojiye görünmelisiniz
slm benim sorunum aşırı derecede gazımın olması tıpkı balon yutmuşum gibi oluyorum napma lazım teşkler
Op.Dr.adil Altınsoy
gastroenterolojiye görünün
Hocam merhabalar benimde gun icinde merdeyse hic olmuyor fakat aksam belli bi saatten sonra asiri gaz olusuyor tuttugun taktirde sanci yapiyor makatta da bi kac damla kan geliyor ne yapmaliyim
Op. Dr. Atilla KAYA
gaz önemsenmeyebilir.fakat kanama nedeniyle mutlaka anoskopi muayenesi yaptırmalısınız
Guzel ve yararli bir makale yazisi olmus Teşekkürler