Her insanda normalde geğirti veya anüs yoluyla çıkartılan gaz oluşur. Buna karşılık pek çok insan normal miktarda gazları olmasına rağmen karınlarında gaz veya şişkinlik hissederler. Günde ortalama kadınlar 7 litre erkekler 12 litre gaz çıkarır.Karındaki gazı genelde kokusuz olan,karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve bazen de metan gazları oluşturur. Gazın hoş olmayan kokusunu ise kalın barsaktaki bakterilerin oluşturduğu sülfür içeren az miktardaki gazlar oluşturur. Barsaklardaki gazın %1’den azı kokuyu oluşturan gazlardır, bunlar uçucu kısa zincir yağ asitleri, amonyak, hidrojen sülfür ve değişik uçucu amino asitlerdir.
Yemek borusu, mide, ince ve kalın barsaklardan oluşan sindirim sistemimizdeki gazın iki kaynağı vardır.
Bunlar:
Kalın barsakta normalde bulunan zararsız bakterilerin bazı sindirilmemiş gıdalarda bozulma yapması ile oluşan gazdır.
1-Hava yutma (aerofaji):Mide gazının en sık sebebidir. Her insan yerken veya içerken bir miktar hava yutar.Hızlı yiyip içen, sakız çiğneyen, sigara içen ve uygun olmayan ( gevşek ) takma diş kullananlarda ise normalden fazla hava yutulur. Midedeki gazın önemli bir kısmı geğirme ile çıkartılır, geride kalan kısım ince barsaklara geçer ve burada kısmen emilir, az bir miktarı ise kalın barsaklara geçer ve makat yolu ile atılır. Mide kendisi de mide asidinin bikarbonatla karışması sonucu karbondioksit gazı oluşturur ancak bu gazın önemli bir kısmı ince barsaklarda emilir ve kalın barsağa kadar ulaşmaz.
2- Sindirilmemiş Gıdanın Bozulması:İnsan vücudu bazı karbonhidratları ( şeker, nişasta ) ve pek çok gıdada bulunan lifleri ince barsaklardaki enzimlerin yetersizliği ya da yokluğu nedeni ile sindiremez. Bu sindirilmemiş gıda ince barsaklardan kalın barsağa geçtiğinde, kalın barsaktaki normal flora dediğimiz zararsız bakterilerce bozulmaya uğrar ve hidrojen, karbondioksit ve metan gazı oluşur. Sonuçta bu gazlar anüs yoluyla dışarı atılırlar. Metan gazı oluşan insanların gaitaları su içinde yüzer. Oluşan gazın cinsi barsaktaki mikrop cinsi ile değişmektedir.
Bir kişide gaz oluşturan gıdalar başka bir kişide gaz oluşturmayabilir. Kalın barsaktaki bazı mikroplar diğer mikropların oluşturduğu hidrojeni yıkabilirler. Bu iki tip bakteri oranı da bazı kişilerde daha çok gaz oluşunu açıklayabilir.
3- Bağırsak mikrop yoğunluğunun değişmesi ; Bağırsak florasında bozulmadır, normalde dıçkıdaki milyarlarca mikrop arasında bir denge vardır, bazı durumlarda bu denge değişir ve ağır kokulu yellenme olur. Tedavide prebiotik yoğurt veya neoflor kapsül yada reflor kapsül almak yeterlidir.
Fazla gaz yapan gıdalar:Karbonhidrat içeren gıdaların pek çoğu gaz yapar, buna karşılık yağlar ve proteinler daha az gaz yapan gıdalardır.
Şekerler: Gaz oluşturan şekerler raffinoz, laktoz, fruktoz ve sarbitoldur. Kuru fasulye bunlar açısından daha zengin olduğu için daha çok yapar.
Raffinoz: Fasülye bu kompleks şekeri çok miktarda içeren bir besindir. Daha az oranda lahana, bruksel lahanası, karnıbahar, kuşkonmaz, diğer sebzeler ve tüm hububatlarda bulunur.
Laktoz: Laktoz sütteki tabi şekerdir. Peynir, dondurma gibi ürünlerde de bulunur. Ekmek, tahıl, mayonezde de bulunur. Özellikle Afrika ve Asya kökenli ırklarda laktozu sindirmeyi sağlayan laktuloz enzimi düzeyi düşüktür, kişi yaşlandıkça da enzim düzeyi düşer. Bunun sonucu olarak kişiler yaşlandıkça laktoz içeren gıdalar yeme sonucu oluşan gaz şikayeti giderek artacaktır.
Fruktoz: Fruktoz normalde soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunur. Ayrıca bazı içeçek ve meyva sularında tadlandırıcı olarak kullanılır.
Sorbital: Sorbital meyvalarda doğal olarak bulunan bir şekerdir. Elma, armut, şeftali ve erikte çok vardır. Ayrıca birçok diyet gıdalarında, tadlandırıcılarda ve sakızlarda bulunur.
Nişasta: Patates, mısır, bazı tatlılar, pastalar ve buğdayda bulunan nişastanın bir kısmı kalın barsağı geçip orada bakterilerce yıkılarak gaz oluşturur. Pirinç gaz oluşturmayan tek nişasta çeşididir.
Lif: Pek çok gıda eriyebilen ve erimeyen lifler içerir. Eriyebilen lifler suda kolayca çözünür ve barsaklarda jel kıvamında bir yapı oluşturur. Bunlar, yulaf, fasulye, bezelye ve pek çok meyvada bulunurlar. Eriyebilen lifler kalın barsağa kadar sindirilmeden gelip, burada gaz oluşumuna yol açarlar. Erimeyen lifler ise barsaklardan hiç değişmeden geçer ve çok az gaz oluştururlar. Buğday, kepek ve bazı sebzeler bu tür lifleri içerirler.
Gaza Bağlı Problemler
En sık görülen semptomlar geğirme, çok gaz çıkartma, karında şişkinlik ve karın ağrısıdır. Bu bulgular herkeste oluşmayabilir. Burada en belirleyici faktörler vücudun ne kadar gaz ürettiği ve kişideki kalın barsağın gaz gerginliğine olan hassasiyetidir.
Geğirti: Yemek sonrası mide dolu iken ara sıra oluşan geğirme normaldir. Sık geğirtisi olan bazı kişiler ise yemek yerken aşırı hava yutarlar ve bu hava mideye inmeden geri gelip geğirti oluşabilir.
Sık geğirtisi olan kişilerde ise reflü hastalığı, mide fıtığı, gastrit, ülser gibi üst sindirim sistemi rahatsızlıkları olabilir.
Soğan, domates ve biberli gıdalar geğirmeyi arttırır. Sürekli geğirme ise bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bunlar safra kesesi taşları, ülser hastalığı ve reflü hastalığıdır. Ankisiyete yani aşırı endişe hallerinde de çok hava yutup devamlı geğirme alışkanlık haline gelebilir.
Çok Gaz Çıkartma
Fazla sayıda gaz çıkartma çok sık dile getirilen bir yakınmadır. Ancak kişiler günde 10-25 kez, ortalama 14 kez gaz çıkartırlar ve bu da normaldir. Bazen çok fazla gaz çıkartmanın sebebi ağır karbonhidrat sindirim bozukluğu veya kalın barsaklarda aşırı bakteri üremesi olabilir.
aşırı gaz çıartıyorum ve kendimi çok kasıyorum son zamanlarda bunun nedeni ne olablir teşşekür ederim.
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Barsak florası bozulmuş olabilir.
Ülkenin %80 i gizli gizli osuryomuş ya la :) bendeki dert değilmiş hahaha
Cok aşırı gaz çıkarıyorum inanın evden bir yere cıkmak istemiyor sıkıyorum sürekli birileri duycak diye ne yapmalıym
Op.Dr.Nizam KURTDERE
neoflor capsül kullanın gaz yapıcı gıda tüketmeyin
Hocam sürekli gaz çıkarma problemim var üstelik halsizlik ve makattan kan gelme sorunuda var ne diyorsunuz ?
Op.Dr.Atilla KAYA
anoskop muayenesi yapılmadan kanamanın sebebinden emin olunamaz
hocam 2 haftayı biraz geçti makat yırtığı ve basur ameliyatı oldum. son bir haftadır aşırı derecede gazım var. ve ara ara aşırı derecede makatta kaşıntım oluyor. yellenme ile birlikte makattan çok az da olsa sıvı şekilde dışkı geliyor ve iç çamaşırımı kirletiyor. bu gaz ve aşırı kaşıntı sorununu nasıl çözebilirim.
Op. Dr. Atilla KAYA
kontrole giderseniz daha net bilgi alabilirsiniz
ÜZerinize afiyet recep ivedik gibiyim bizim evin dogalgaz masrafini brn karsiliyorum bizim odaada cakmak yakmak büyük bir hata olur iyi osurmalar
Oncelikle böyle bır guzei konu başlığı için tsk ederim çunku bnde hıç durmayan dugmesi olsa bile kpnmyck derecede ınatla dkkilarca gaz cıkarn popoma çare bkarkn bu syfaya ulaştım.bnm problemim sürekli gaz cıkaryr olmm dgl bazen cidden hiç durmdn 3 dk kdr gaz cıkarabılıyorum.bunun nedeni nedir bagırsak delirmesimidir gerçi bnmkisi çıldırmış gbi
Op.Dr.Atilla KAYA
bağırsak floranız bozulmuş diyeceğim ama sizinki guinese girecek kadar :)
Hocam kolay gelsin yaklaşık 1.5 yıldır hemoroid ve kabizlik problemim var ve aynı zaman da asiri gaz paroblemim var barsaklara iki kez ultrason ve bi kolonoskopi yaptırdım bi sorun çıkmadı acaba bu mideden kaynaklı bi problemmi yoksa hemoroiddenmi
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Mideden kaynaklanmaz,kabızlık hemoroide sebep olur.
Doktor bey asiri gaz sorunum var ve gazim mideme okadar agri veriyorki surekli tuvallete gitme ihtiyaci duyuyorum bu gaz sancilarimin dinmesi icin ne onerebilirsiniz
Op.Dr.Nizam KURTDERE
Barsak düzenleyici ilaçlar var ama muayene olmadan kullanmanız doğru olmaz.
Oncelikle kolay gelsin hoca benimde ayni sekilde gaw proplemim vardi yalniz bugun bu gazi cikaramiyorum ne yapabilirim tabi siddetli bir agri ile basladi
Op.Dr.Atilla KAYA
libalax kullanabilirsiniz, dışkı tıkaç benzeri etki yapabilir
Bende sürekli gaz çıkıyor ben hiçbirşey hissetmiyorum iç çamaşırımda ıslaklık oluyor.Ne yapmalıyım geçmiyor bir türlü
Op.Dr.Atilla KAYA
tonusunu muayeneyle değerlendirmek gerekir
sevğili doktorumuzdan özür dileyerek hepinize yardımcı olayım ve buda son noktadır eğer bütün tahlilleri yaptırdıysanız ki bu gereklidir ve hiç birşey çıkmadıysa tek yapmanız gereken kullanmanız gereken KEFİR dir tekrar söylüyorum üstüne basa basa kefir bir mucizedir hepinize geçmiş olsun.
selm benim midemde bi bulantı var ve bunun gazdan olduğunu düşünüyorum ve aşırı gaz çıkartıyorum napabilirm ?
Op.Dr.Atilla KAYA
bulantının sebebi gaz değildir onu ayrıca araştırmalısınız
son 2 seneden beri 100 kiloyum ve bu son zamanlarda özellikle eğildiğimde çömeldiğimde ve yerden bişey kaldırdıracağım zamanlarda ciddii gaz problemim var bununla alakalı hiç bişey yapamıyorum tek başımayken sorun çıkmıyor fakat iş ortamında çalışırken özellikle ortam sessizse rezil oluyorum kendimi kasmak istemiyroum ama mecbur kasıyorum bununla alakalı bir çözüm var mı kilo problemim yok yediğim yemekten dolayı herhangi bir şişkinlikte yaşamıyorum
Op. Dr. Atilla KAYA
fazla kilo karın içi basıncını artırdığuı için olabilir
gaz yapıcı gıdalardan uzak durun,
doktor bey benim gaz şikayetim normelde yok sadece aklıma gelince ve stres olunca oluyor ilaç hariç ne onerirsinz
Op. Dr. Atilla KAYA
aklınıza getirmemeye çalışın
bu ilaçları hep mi kullanmalıyım kullanmazsam gene gaz olur mu?
Op.Dr.Atilla KAYA
ara sıra kullanın
ben 3 yıl önce apandisit ameliyatı oldum ve ondan sonra gaz sorunum giderek arttı acaba gazın bunla bir ilgisi var mı ve reflor kullandım ama geçmedi
Op.Dr.Atilla KAYA
ilişkisi olduğunu sanmam
araştırmalısınız
pankreoflat kullandım ama hala gaz sorunum var ne yapayım?
Op.Dr.Atilla KAYA
neoflor kapsül kullanın
Sabahları uyandığımda anüs yoluyla uzun dakıkalarboyunca gaz cıkartıyorum ve bu artık rahatsızlıkverıyor. Bunun sebebi nedır hocam. Tedavısı falan varmıdır. Yakında ewlenecegım . Sanh uyandıgımda esımi boyle karsılamak istemiyorum
Op.Dr.Atilla KAYA
akşamları gaz yapıcı gıdalar tüketmeyin
hocam Tribudat forte aç karnınamı yoksa tok karnınamı alınmalı ?
Op.Dr.Atilla KAYA
prospektüsüne bakın zahmet olmazsa
herşeyde buradan sorulmazki :)