Her insanda normalde geğirti veya anüs yoluyla çıkartılan gaz oluşur. Buna karşılık pek çok insan normal miktarda gazları olmasına rağmen karınlarında gaz veya şişkinlik hissederler. Günde ortalama kadınlar 7 litre erkekler 12 litre gaz çıkarır.Karındaki gazı genelde kokusuz olan,karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve bazen de metan gazları oluşturur. Gazın hoş olmayan kokusunu ise kalın barsaktaki bakterilerin oluşturduğu sülfür içeren az miktardaki gazlar oluşturur. Barsaklardaki gazın %1’den azı kokuyu oluşturan gazlardır, bunlar uçucu kısa zincir yağ asitleri, amonyak, hidrojen sülfür ve değişik uçucu amino asitlerdir.
Yemek borusu, mide, ince ve kalın barsaklardan oluşan sindirim sistemimizdeki gazın iki kaynağı vardır.
Bunlar:
Kalın barsakta normalde bulunan zararsız bakterilerin bazı sindirilmemiş gıdalarda bozulma yapması ile oluşan gazdır.
1-Hava yutma (aerofaji):Mide gazının en sık sebebidir. Her insan yerken veya içerken bir miktar hava yutar.Hızlı yiyip içen, sakız çiğneyen, sigara içen ve uygun olmayan ( gevşek ) takma diş kullananlarda ise normalden fazla hava yutulur. Midedeki gazın önemli bir kısmı geğirme ile çıkartılır, geride kalan kısım ince barsaklara geçer ve burada kısmen emilir, az bir miktarı ise kalın barsaklara geçer ve makat yolu ile atılır. Mide kendisi de mide asidinin bikarbonatla karışması sonucu karbondioksit gazı oluşturur ancak bu gazın önemli bir kısmı ince barsaklarda emilir ve kalın barsağa kadar ulaşmaz.
2- Sindirilmemiş Gıdanın Bozulması:İnsan vücudu bazı karbonhidratları ( şeker, nişasta ) ve pek çok gıdada bulunan lifleri ince barsaklardaki enzimlerin yetersizliği ya da yokluğu nedeni ile sindiremez. Bu sindirilmemiş gıda ince barsaklardan kalın barsağa geçtiğinde, kalın barsaktaki normal flora dediğimiz zararsız bakterilerce bozulmaya uğrar ve hidrojen, karbondioksit ve metan gazı oluşur. Sonuçta bu gazlar anüs yoluyla dışarı atılırlar. Metan gazı oluşan insanların gaitaları su içinde yüzer. Oluşan gazın cinsi barsaktaki mikrop cinsi ile değişmektedir.
Bir kişide gaz oluşturan gıdalar başka bir kişide gaz oluşturmayabilir. Kalın barsaktaki bazı mikroplar diğer mikropların oluşturduğu hidrojeni yıkabilirler. Bu iki tip bakteri oranı da bazı kişilerde daha çok gaz oluşunu açıklayabilir.
3- Bağırsak mikrop yoğunluğunun değişmesi ; Bağırsak florasında bozulmadır, normalde dıçkıdaki milyarlarca mikrop arasında bir denge vardır, bazı durumlarda bu denge değişir ve ağır kokulu yellenme olur. Tedavide prebiotik yoğurt veya neoflor kapsül yada reflor kapsül almak yeterlidir.
Fazla gaz yapan gıdalar:Karbonhidrat içeren gıdaların pek çoğu gaz yapar, buna karşılık yağlar ve proteinler daha az gaz yapan gıdalardır.
Şekerler: Gaz oluşturan şekerler raffinoz, laktoz, fruktoz ve sarbitoldur. Kuru fasulye bunlar açısından daha zengin olduğu için daha çok yapar.
Raffinoz: Fasülye bu kompleks şekeri çok miktarda içeren bir besindir. Daha az oranda lahana, bruksel lahanası, karnıbahar, kuşkonmaz, diğer sebzeler ve tüm hububatlarda bulunur.
Laktoz: Laktoz sütteki tabi şekerdir. Peynir, dondurma gibi ürünlerde de bulunur. Ekmek, tahıl, mayonezde de bulunur. Özellikle Afrika ve Asya kökenli ırklarda laktozu sindirmeyi sağlayan laktuloz enzimi düzeyi düşüktür, kişi yaşlandıkça da enzim düzeyi düşer. Bunun sonucu olarak kişiler yaşlandıkça laktoz içeren gıdalar yeme sonucu oluşan gaz şikayeti giderek artacaktır.
Fruktoz: Fruktoz normalde soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunur. Ayrıca bazı içeçek ve meyva sularında tadlandırıcı olarak kullanılır.
Sorbital: Sorbital meyvalarda doğal olarak bulunan bir şekerdir. Elma, armut, şeftali ve erikte çok vardır. Ayrıca birçok diyet gıdalarında, tadlandırıcılarda ve sakızlarda bulunur.
Nişasta: Patates, mısır, bazı tatlılar, pastalar ve buğdayda bulunan nişastanın bir kısmı kalın barsağı geçip orada bakterilerce yıkılarak gaz oluşturur. Pirinç gaz oluşturmayan tek nişasta çeşididir.
Lif: Pek çok gıda eriyebilen ve erimeyen lifler içerir. Eriyebilen lifler suda kolayca çözünür ve barsaklarda jel kıvamında bir yapı oluşturur. Bunlar, yulaf, fasulye, bezelye ve pek çok meyvada bulunurlar. Eriyebilen lifler kalın barsağa kadar sindirilmeden gelip, burada gaz oluşumuna yol açarlar. Erimeyen lifler ise barsaklardan hiç değişmeden geçer ve çok az gaz oluştururlar. Buğday, kepek ve bazı sebzeler bu tür lifleri içerirler.
Gaza Bağlı Problemler
En sık görülen semptomlar geğirme, çok gaz çıkartma, karında şişkinlik ve karın ağrısıdır. Bu bulgular herkeste oluşmayabilir. Burada en belirleyici faktörler vücudun ne kadar gaz ürettiği ve kişideki kalın barsağın gaz gerginliğine olan hassasiyetidir.
Geğirti: Yemek sonrası mide dolu iken ara sıra oluşan geğirme normaldir. Sık geğirtisi olan bazı kişiler ise yemek yerken aşırı hava yutarlar ve bu hava mideye inmeden geri gelip geğirti oluşabilir.
Sık geğirtisi olan kişilerde ise reflü hastalığı, mide fıtığı, gastrit, ülser gibi üst sindirim sistemi rahatsızlıkları olabilir.
Soğan, domates ve biberli gıdalar geğirmeyi arttırır. Sürekli geğirme ise bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bunlar safra kesesi taşları, ülser hastalığı ve reflü hastalığıdır. Ankisiyete yani aşırı endişe hallerinde de çok hava yutup devamlı geğirme alışkanlık haline gelebilir.
Çok Gaz Çıkartma
Fazla sayıda gaz çıkartma çok sık dile getirilen bir yakınmadır. Ancak kişiler günde 10-25 kez, ortalama 14 kez gaz çıkartırlar ve bu da normaldir. Bazen çok fazla gaz çıkartmanın sebebi ağır karbonhidrat sindirim bozukluğu veya kalın barsaklarda aşırı bakteri üremesi olabilir.
:) çok eğleniyorum
bende gaz cok aşırı derecede yapıyorum saglıklımı acaba
Op.Dr.Atilla KAYA
sağlıklı yada sağlıksız değil ama sosyal olarak rahatsız edici olabilir
merhaba,benım herzaman olmamakla birlıkte geceleri aşırı gaz çıkarıyorum gunduzleri normal oluyor sayıda veya normal gıdaya gore ama herzaman olmamakla beraber geceleri aşırı oluyor, 5-6 ay öncesinde boyle bişey yoktu çözüm olarak ne yapmamı önerirsiniz?saygılar ıyı gunler
Op.Dr.Atilla KAYA
reflor kapsül alabilirsiniz.
merhaba dr. Bey okulda ve sınıfta çok gazım geliyor.napıcağımı bilmiyorum.sessiz geliyor.gazlı yiyecekler tüketmiyorum.3dk da bir gazım geliyor.napabilirim.ama eğer gazı unutursam gazım gelmiyor.ama benim her dakika aklımda o yüzden çok çıkıyor.ilk başta karnım şişiyor.sonra tutamıyorum.napabilirim bu sorunu yenmek için?
Op.Dr.Atilla KAYA
gastro bölümünden yardım almalısınız
Sayın hocam,bende 3 gündür özellikle geceleri yatında surekli gaz çıkarma en az 20 kere ve karın guruldusu oluyor,saat gibi çalışıyor,gündüz farkına varmıyorum,gündüzde 5- 10 kere gaz çıkartıyorum,ağrı,şişkinlik vs yok,ne yapmalıyım.
Op.Dr.Atilla KAYA
barsaktaki mikrop dengesi değişmişolabilir,reflor kapsül alabilir yada prebiotik yoğurt yiyebilrisiniz.
Doktor bey, benimde çok fazla gaz problemim var. Günde nerdeyse 100 kere gaz çıkarıyorum, kokusuz ama çok sesli çıkarıyorum. Bu sebeple evlilik hayatımda bile problem yaşıyorum, çünkü eşimle birlikte yatamıyorum. Gecenin bir vakti uyanıp başka odaya gidiyor, orada gazlarımı çıkarıyorum tabi bu arada uykum kaçıyor. Uyuyamıyorum, ya da yalnız yatıyorum genelde. Daha önce bir kaç gastroentoloji doktoruna gittim, endoskopi yapıldı hiç bir şey çıkmadı. Karbonhidrat ediğim zaman özellikle tam bir sıkıntı yaşıyorum. Ama durumum normal değil, bişeyler yapmam lazım, yaşam kalitesi diye bişi kalmadı. Buradan sadece bunları okuyarak bişey demenizin zor olduğunu biliyorum ama şu an her türlü tavsiye ve yönlendirmeye ihtiyacım var. Şimdiden tşk.
Op.Dr.Atilla KAYA
sanırım yapılacak en doğru şey gaz yapan gıdaları tesbit edip diyetten çıkarmak.
sy doktor bende yatarken aşırı terecede gaz kacırıyorum nedenını bana avıklamanızı arz ederım
Op.Dr.Atilla KAYA
bu ancak muayene ve aletler yardımıyla açıklanabilir
Hocam merhabalar . Bende de aşırı gaz çıkarma var ve genelde kokulu oluyor . Evdekiler sürekli rahatsızlar . Ama en büyük sıkıntım derste iken gazım geliyor bende tuttuğum zaman sanki gaz çıkarıyo gibi ses yapıyor ve çoğu zaman arkadaşlarım duyuyor . gastroentrolojiye gittim biraz yanlış anlattım sorunu sanırım ( utanarak konuştum ) meteospasmyl verdi 10gündür kullanıyorum iyileşme olmadı ( gaz giderici yazıyo ve prospektüsünde vücuttaki gazı yellenerek atar falan yazıyo . bende atmada sıkıntı yokta çok aşırı atıyorum işte ) . Ne yapmam lazım lütfen yardım edin :( Bide bu sorun bende 2-3aydır falan var , 8aydır da seroxat (antidepresan ) kullanıyorum acaba bunun da etkisi var mıdır haftaya tedavisi biticek .
Op.Dr.Atilla KAYA
seroxat tan olduğunu sanmıyorum
reflor kapsül deneyin
aşırı gaz karbonhidrat intoleransından da olabiliyor vücut karbonhidratı ememiyor yada yeterince sindirim enzimi yok sonucda bağırsaktaki bakteriler bunlardan gaz yapıyor bunu için pankreas enzim kapsülü ve az karbonhidratlı diyet uygulayın bide bol su için aynı sorun bende de var umarım faydası olur
Selamlar hocam..son 4 yıldır aşırı bir şekilde gaz çıkartıyorum..zaten gaz çıkartamadığımda karın şişiyor ve ağrı yapıyor..endoskopi yapmtırmıştım birşey çıkmamıştı..ancak sürekli bu olurmu dedirtiyor durmadanda olmaz ki..:) şeker tuz kullanmam hiç..
mrb kolay gelsin hocam,benim sorunum nefes kokusu,dişlerımde herhangı bı sorun yok,kbb ye gıttım sorun yok dedı,gastroentolojıye gıttım bısey yok ,abartıyosun dedıler, gıtmedıgım doktor kalmadı,herkesın agzı kokar dıyolar,zaten boyle dıyen doktorlara acayıp sınır oluyorum,ne yazıkkı tıp agız kokusunu hastalık olarak gormuyo ve bu yuzden ılgılenılmıyo, bende ınternette şifa aramaya basladım bıde baktım kı benım gıbı bır cok ınsan var herturlu.org/agiz-kokusunu-onleme/ bu sıtede herkes çözüm arıyo fikir alışverişinde bulunarak,sıtede bı arkadas REFLOR kullandıgını ve agız kokusunun gectıgını soylemıştı,tabı bızde bır umut aldık kullandık 15 gün boyunca ve 2 gün içerısınde koku falan kalmadı bende dişlerımı fırcalamasam bıle agzım kokmuyodu,nasıl mutlu oldum bılemezsınız ,ancak ılacım bıttıkten 2 sonra yenıden basladı koku, sizce bende nasıl bı hastalık varki, reflor ıyı geldı,yada ben bu refloru omur boyu kullanayım bu konuda yardımcı olurmusunuz,hoşçakalın
Op.Dr.Atilla KAYA
mikrop dengeniz bozuluyor demektir seyrek olarak sürekli alabilirsiniz.
hocam mrb,benimde gazım oldugundan fazla,ayrıca dışkım da cok agır kokuyo bunun ıcın bı tedavı seklı varmı,ayrıca reflor u kullanmıştım daha once gercekten cok yararını gördüm,bu ılacı sürekli kullanmanın bı zararı olurmu acaba? yada kac kere daha kullanabılırım. tşkrler
Op.Dr.Atilla KAYA
reflor dengeleyicidir zararı olmaz.
slm ben 3 aydır sürekli gaz cıkarıyorum vede cok fazla gaz acaba sebebi nedr yediklerime dikat ediyorum bir ara azaldı ama şimdi daha fazla arttı yardımcı olursanı sevinirim tşkler
Op.Dr.Atilla KAYA
barsak mikrop yapısı değişmiş olabilir reflor kapsül alabilirsiniz.
Hocam Okadar çok gazım var ki bazen ben seçilmiş insanım diyorum enerjisa gibi bende belli bi bölgenin gaz ihtiyacını karşılayabilirim zira bu da bi yerde DOGAL-GAZ Öylemi gençlik varmı katılan;şu an bagırsaklarımı türkiye haritası olarak görürsek bi izmir’de bi ağrı’da bi hatay’da bide sinop’ta patlamalar oluyor tabii bu çıkış hep kıbrısı buluyor =) ))
Op.Dr.Atilla KAYA
:)
ne denir bilmemki
bide gazla gurultu olmuo mu ohh yemede yanında yat :) bence herkes sorunlu da caktırmıo :) herkes gazdan sikayetçi benim çevremde hiç yok onlardada olsada rahatca salsak tut tut nereye kadar bu da can :)
sürekli agzımdan nefes alıyorum burnumdan sorun yasadıgım için.. ne yapmam gerek? bunun agızdan nefes almayla alakası varmı
Op.Dr.Atilla KAYA
hayır ağızdan alınan hava barsaklara gidemez.
MERHABA.BENİM GAZ ÇIKARMA SORUNUM HEP VARDI VE GENELDE KOKUSUZ OLUYORDU.AMA HAMİLE KALDIKTAN SONRA İYİCE ARTTI VE ÇOK PİS KOKMAYA BAŞLADI.ÇALIŞIYORUM VE İŞİM GEREĞİ HERGÜN 1 KAÇ SAATLİK YOLCULUK YAPMAKTAYIM.ÇOK ZOR DURUMDA KALIYORUM.NE YAPACAĞIMI BİLMİYORUM?
Op.Dr.Atilla KAYA
gaz yapıcı gıdaları tesbit edip yememek dışında birde prebiotik yoğurt yiyebilirsiniz.
ARKADAŞLAR AYNI ŞEKİLDE AŞIRI GAZ ÇIKARMA VE BARSAK SESLERİ BENDE DE VARDI AMA KOCA KARI İLAÇLARI DİYE BEĞENMEDİKLERİ YÖNTEMLERLE KURTULDUM ÇOK ŞÜKÜR. EĞER AŞIRI GAZINIZ VARSA ÖZELLİKLE SABAH KALKINCA AÇ KARNINA ÇAY BARDAĞININ YARISINA ILIK SU ÜZERİNİDE LİMON SUYUYLA DOLDURUP İÇİN BU GAZI ÇIKARMAYA ÇOK YARDIMCI OLUYOR. VE AYRICA SICAK Bİ CİSMİN ÜZERİNE(kalorifer peteği, soba vb) 10-15 DAKİKA OTURUN ÇOK POZİTİF ETKİLERİNİ GÖRECEKSİNİZ
kardeş yorum yazma artık güldükçe gazım geliyor :)
aldığım nefesin yarısı kadar gaz çıkartıyorum çok aşırı 15 yıldan fazla oluyor öneriniz için şimdiden teşekürler
Op.Dr.Atilla KAYA
bu miktar inanaılır gibi değil :)
karnımdaki şişikligi gaza baaglıyorum çünkü ileri derecede rrahtsız eden bi gaz var..
bendede çok gaz var ve günde en az 3 defa büyük tuvalete çıkıyoum karnımda çok şişmiş çok huzurrsuzum lütfen bi önerrrii…teşekkürler
Op.Dr.Atilla KAYA
bu kadar tuvalete rağmen şişlik varsa gastro bölümüyle görüşmelisiniz.