Her insanda normalde geğirti veya anüs yoluyla çıkartılan gaz oluşur. Buna karşılık pek çok insan normal miktarda gazları olmasına rağmen karınlarında gaz veya şişkinlik hissederler. Günde ortalama kadınlar 7 litre erkekler 12 litre gaz çıkarır.Karındaki gazı genelde kokusuz olan,karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve bazen de metan gazları oluşturur. Gazın hoş olmayan kokusunu ise kalın barsaktaki bakterilerin oluşturduğu sülfür içeren az miktardaki gazlar oluşturur. Barsaklardaki gazın %1’den azı kokuyu oluşturan gazlardır, bunlar uçucu kısa zincir yağ asitleri, amonyak, hidrojen sülfür ve değişik uçucu amino asitlerdir.
Yemek borusu, mide, ince ve kalın barsaklardan oluşan sindirim sistemimizdeki gazın iki kaynağı vardır.
Bunlar:
Kalın barsakta normalde bulunan zararsız bakterilerin bazı sindirilmemiş gıdalarda bozulma yapması ile oluşan gazdır.
1-Hava yutma (aerofaji):Mide gazının en sık sebebidir. Her insan yerken veya içerken bir miktar hava yutar.Hızlı yiyip içen, sakız çiğneyen, sigara içen ve uygun olmayan ( gevşek ) takma diş kullananlarda ise normalden fazla hava yutulur. Midedeki gazın önemli bir kısmı geğirme ile çıkartılır, geride kalan kısım ince barsaklara geçer ve burada kısmen emilir, az bir miktarı ise kalın barsaklara geçer ve makat yolu ile atılır. Mide kendisi de mide asidinin bikarbonatla karışması sonucu karbondioksit gazı oluşturur ancak bu gazın önemli bir kısmı ince barsaklarda emilir ve kalın barsağa kadar ulaşmaz.
2- Sindirilmemiş Gıdanın Bozulması:İnsan vücudu bazı karbonhidratları ( şeker, nişasta ) ve pek çok gıdada bulunan lifleri ince barsaklardaki enzimlerin yetersizliği ya da yokluğu nedeni ile sindiremez. Bu sindirilmemiş gıda ince barsaklardan kalın barsağa geçtiğinde, kalın barsaktaki normal flora dediğimiz zararsız bakterilerce bozulmaya uğrar ve hidrojen, karbondioksit ve metan gazı oluşur. Sonuçta bu gazlar anüs yoluyla dışarı atılırlar. Metan gazı oluşan insanların gaitaları su içinde yüzer. Oluşan gazın cinsi barsaktaki mikrop cinsi ile değişmektedir.
Bir kişide gaz oluşturan gıdalar başka bir kişide gaz oluşturmayabilir. Kalın barsaktaki bazı mikroplar diğer mikropların oluşturduğu hidrojeni yıkabilirler. Bu iki tip bakteri oranı da bazı kişilerde daha çok gaz oluşunu açıklayabilir.
3- Bağırsak mikrop yoğunluğunun değişmesi ; Bağırsak florasında bozulmadır, normalde dıçkıdaki milyarlarca mikrop arasında bir denge vardır, bazı durumlarda bu denge değişir ve ağır kokulu yellenme olur. Tedavide prebiotik yoğurt veya neoflor kapsül yada reflor kapsül almak yeterlidir.
Fazla gaz yapan gıdalar:Karbonhidrat içeren gıdaların pek çoğu gaz yapar, buna karşılık yağlar ve proteinler daha az gaz yapan gıdalardır.
Şekerler: Gaz oluşturan şekerler raffinoz, laktoz, fruktoz ve sarbitoldur. Kuru fasulye bunlar açısından daha zengin olduğu için daha çok yapar.
Raffinoz: Fasülye bu kompleks şekeri çok miktarda içeren bir besindir. Daha az oranda lahana, bruksel lahanası, karnıbahar, kuşkonmaz, diğer sebzeler ve tüm hububatlarda bulunur.
Laktoz: Laktoz sütteki tabi şekerdir. Peynir, dondurma gibi ürünlerde de bulunur. Ekmek, tahıl, mayonezde de bulunur. Özellikle Afrika ve Asya kökenli ırklarda laktozu sindirmeyi sağlayan laktuloz enzimi düzeyi düşüktür, kişi yaşlandıkça da enzim düzeyi düşer. Bunun sonucu olarak kişiler yaşlandıkça laktoz içeren gıdalar yeme sonucu oluşan gaz şikayeti giderek artacaktır.
Fruktoz: Fruktoz normalde soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunur. Ayrıca bazı içeçek ve meyva sularında tadlandırıcı olarak kullanılır.
Sorbital: Sorbital meyvalarda doğal olarak bulunan bir şekerdir. Elma, armut, şeftali ve erikte çok vardır. Ayrıca birçok diyet gıdalarında, tadlandırıcılarda ve sakızlarda bulunur.
Nişasta: Patates, mısır, bazı tatlılar, pastalar ve buğdayda bulunan nişastanın bir kısmı kalın barsağı geçip orada bakterilerce yıkılarak gaz oluşturur. Pirinç gaz oluşturmayan tek nişasta çeşididir.
Lif: Pek çok gıda eriyebilen ve erimeyen lifler içerir. Eriyebilen lifler suda kolayca çözünür ve barsaklarda jel kıvamında bir yapı oluşturur. Bunlar, yulaf, fasulye, bezelye ve pek çok meyvada bulunurlar. Eriyebilen lifler kalın barsağa kadar sindirilmeden gelip, burada gaz oluşumuna yol açarlar. Erimeyen lifler ise barsaklardan hiç değişmeden geçer ve çok az gaz oluştururlar. Buğday, kepek ve bazı sebzeler bu tür lifleri içerirler.
Gaza Bağlı Problemler
En sık görülen semptomlar geğirme, çok gaz çıkartma, karında şişkinlik ve karın ağrısıdır. Bu bulgular herkeste oluşmayabilir. Burada en belirleyici faktörler vücudun ne kadar gaz ürettiği ve kişideki kalın barsağın gaz gerginliğine olan hassasiyetidir.
Geğirti: Yemek sonrası mide dolu iken ara sıra oluşan geğirme normaldir. Sık geğirtisi olan bazı kişiler ise yemek yerken aşırı hava yutarlar ve bu hava mideye inmeden geri gelip geğirti oluşabilir.
Sık geğirtisi olan kişilerde ise reflü hastalığı, mide fıtığı, gastrit, ülser gibi üst sindirim sistemi rahatsızlıkları olabilir.
Soğan, domates ve biberli gıdalar geğirmeyi arttırır. Sürekli geğirme ise bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bunlar safra kesesi taşları, ülser hastalığı ve reflü hastalığıdır. Ankisiyete yani aşırı endişe hallerinde de çok hava yutup devamlı geğirme alışkanlık haline gelebilir.
Çok Gaz Çıkartma
Fazla sayıda gaz çıkartma çok sık dile getirilen bir yakınmadır. Ancak kişiler günde 10-25 kez, ortalama 14 kez gaz çıkartırlar ve bu da normaldir. Bazen çok fazla gaz çıkartmanın sebebi ağır karbonhidrat sindirim bozukluğu veya kalın barsaklarda aşırı bakteri üremesi olabilir.
hasan ben yani sizdede bana çare yok napıcam ben patlamak üzereyim böylece ölücemmi
mrb bendede aşırı gaz ve aşırı geğirme var 5 dr gezdim çare yok enson gastreentoloji dediler ondada çare yok.bitkisel ilaçlar denedim gene aynı endeskopi kolonoskopi ultrason herşey normal çıkıyo ama ben patlicam.nolur bana bi çare söleyin(hasan)
Op.Dr.Atilla KAYA
bu kadar doktordan sonra ne desem yanlış olur.
Merhaba Doktor bey
Bende her yediğim yemekten sonra cok sık geğirme başladı.Kısa aralıklarla sanki midem yemeği öğütene kadar geğiriyorum.Bir de gaz problemim var uzun süredir.Karnım şişiyor ve taş gibi oluyor.Gazı çıkarmakta da zorluk çekiyorum..Sizce sorunum ne?
Op.Dr.Atilla KAYA
genirmenin tek sebebi yutulan havadır,hava yutmazsanız genirmeniz azalır
makkata teleme oluyor bu da kötü koku çıkarıyor ne yapmalıyım
Op.Dr.Atilla KAYA
nemi azlatmak amacıyla araya tuvalet kağıdı koyabilirsiniz.
hocam yukarıdaki tüm yorumları okudum,bende yemek borusu fıtığı var,doktor metospazm ve bi ilaç daha vermişti ve yediklerine dikkat et demişti 1,5 yıl evvel ve elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum fakat işim stresli yemek düzenim çok iyi değil, gün içinde ve özellikle akşamları gaz çıkarma ve geğirme sorunum oluyor, günde yaklaşık 100 kez gaz çıkarıyorumdur, ve en az 50 kez de geğirme oluyor, yaklaşık olarak az az günde 4-5 kere büyük tuvalete çıkıyorum,endoskopi yaptılar fakat fıtık dışında bir şey söylemedi doktor, arada bir reflor alsam sorunlarım azalırmı veya ne yapmalıyım?
Op.Dr.Atilla KAYA
genirdiğiniz yuttuğunuz havadır yutmazsanız azalır
refloar makattan çıkan gazı azaltır
hocam selam benimde sorunum özelıkle gecelerı anüsten aşırı derceden cıkan gaz bu cok kötü bir durum eevlı olduğum için utanıyorum gaz cıkarmaktan cünkü aşır dercede seslı gaz cıkıyor bağırsak düzenliycı kullandım ama işe yarmadı ve ayrıca anüste kaşıntı ve büyükaptsese sıkşmış ağrısı fakat tuvalete gıdıyorum hıcbışey yok ama cok alkasız ama sex sonrası ve öncesınde yine büyük aptese sıkışmiş hissi ama gıdıyorum bazen sadece gaz cıkıyor başka bı şey yok lutfen bana yardımcı olun hocam bunalıma gircem.A.ADZ
Op.Dr.Atilla KAYA
buradan yardımcı olamam gastro bölümüne gitmelisiniz.
Hocam makat da sarkan bağırsakları amelyat ile alsak gaz kaçırmaya engel olurmu ? Bide bu ameliyatının ücreti nekadardır şimdiden teşekkür ederim
Op.Dr.Atilla KAYA
makat sarkmasının tedavisi çok farklıdır.
Merabalar doktor bey.. Makattan arada çok olmasada kokulu sivi gelmesi ve bununlA beraber aśiri gaz sorunum var. Bazan gaz yerine cizirtili titrer gibi sesler hissediyorum. Ne yapmaliyim?
Op.Dr.Atilla KAYA
reflor kapsül kullanabilirsiniz.
hocam merhaba bende yaklaşık 1 yıldır gaz kaçırma rahatsızlığı var. bu aşırı gaz makat çavresindeki terleme işe birleşince inanılmaz rahatsız veriyor.
gaz yapan gıdaları mümkün oldugunca kestim. ama yinede devam etmekte..
beslenme alışkanlığımı değiştirdim ve lifli gıdalara ağırlık verdim . doktorum lansor ve metoospasmly adlı ilaçları verdi kullandım sonuç vermedi. ne tavsiye dersiniz.
Op.Dr.Atilla KAYA
kalın barsak filmi çekilebilir bazı kişilerde uzun olabiliyor
boşuna doktorcuğumuda üzmeyin.akıllı olun.içinizde kalıp gur olana kadar dışarı çıksın gülünç olsun..
boşveriiiiinnnnnn.başka dertmi bulamadınız.salın gitsin.yada depolayın.iranda doğal gazı kesecekmiş.
hocam meraba benim sorunum gaz ve kaşıntı ayriyeten gözlerimde akma var bu sorun ayriyeten aynısı eşimdede var kaç defa doktura gitik bir çare bulamadık mideden endeskopi çektirdim aşırı mikrom çıktı acaba bundanmıdır artık ikimizinde pisikolojisi buzuldu lütfen bi care bulun rica ediyorum saygılar
Op.Dr.Atilla KAYA
midedeki mikrop gaz yapmaz reflor diye kapsül var onu alabilirsiniz.
doktor bey merhabalar..benimde yoğun bir gaz çıkarma problemim var. 10dk da bir gaz cıkartıyorum. az az da değil oldukça yoğun. tek gazla 15 metre karelik bir odanın havasını tamamen değiştirip 1 saat süre ile havalandırmak zorunda kalabiliyorum. ne yaptıysam önüne geçemedim. toplum içindeyken de tutuyorum kendimi tutuncada karın ağrısından ölüyorum. ben kesinlikle önüne geçebileceğimi düşünmüyorum. tabiri caizse gazman gibi geziyorum. dedim madem önüne geçemiyorum, petrol şirketleriyle anlaşıp otogaz olarak piyasaya çıkmayı düşünüyorum. şu adamdan bir farkım yok :
htt p://ww w.youtube.com/watch?v=VYBP0jX3Qhw
hocam benimde sorunum çok aşırı geğirtim olması geğirti başladımı peş peşe defalarca oluyor genelde evde iken veya yolda yalnız yürürken yalnız toplum içinde olmuyor genellikle sporda yapıyorum hergün dört beş kilometre yürüyorum vereceğin bilgiler için çok teşekkür ederim.
Op.Dr.Atilla KAYA
genirmenin tek kaynağı yutulan havadır
hava yutmazsanız genirmezsiniz.
bende çok gaz çıkarıyorum. ama ne yalan söyleyim çok hoşuma gidiyor :)
herkes reflor’u ishal için içiyor.
dr.bey benimde aşırı sesli fakat genellikle kokusuz gaz şikayetim var, gaz şikayeti olan diğer arkadaşlara reflor tablet önermişsiniz fakat benim haftada 1-2 defa tuvalete çıkabilmek gibi de bir sorunum var, reflorun prospectini okuduğumda ishal giderici olduğunu gördüm, bu durumda zaten çok seyrek olan bir boşaltım aktivitesini dahada azaltır mı bu ilaç, yardımlarınız için şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar…
Op.Dr.Atilla KAYA
barsağın bozulan düzenini yeniden düzenler
öncelikle iyi günle doktor bey benim özellikle yatağa uzandığım surada karnımda çok fazla guruldama oluyor. acab sebebi nedir ve ne yapabilirim şimdiden teşekkürler.
Op.Dr.Atilla KAYA
gaz yapıcı gıdaları azaltın
doktor bey benim aşırı derece gaz sorunum var..ayrıca gazın hoş olmayan kokusu çok fazla..ne yapabilirim.
Uzm.Dr.Muharrem Kaya
Gaz yapan gıdaları tesbit edip çıkarmaya çalışın florayı düzenlemek için günde bir tane reflor kapsül alabilirsiniz
doktor bey benim sorunum Şiskinlik ve şiddetli karın ağrılarım, aynı ağrılarla gelen kötü kokulu gaz sizcce unun sebebi ne olabilir. neyapmam gerekiyor nasıl korkulacak bir hastalık mı?
Op.Dr.Atilla KAYA
barsaktaki mikrop dengesi değiştiğinde bunlar olur reflor kapsül almalısınız.