Aşırı Gaz Çıkarma

Her insanda normalde geğirti veya anüs yoluyla çıkartılan gaz oluşur. Buna karşılık pek çok insan normal miktarda gazları olmasına rağmen karınlarında gaz veya şişkinlik hissederler. Günde ortalama kadınlar 7 litre erkekler 12 litre gaz çıkarır.Karındaki gazı genelde kokusuz olan,karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve bazen de metan gazları oluşturur. Gazın hoş olmayan kokusunu ise kalın barsaktaki bakterilerin oluşturduğu sülfür içeren az miktardaki gazlar oluşturur. Barsaklardaki gazın %1’den azı kokuyu oluşturan gazlardır, bunlar uçucu kısa zincir yağ asitleri, amonyak, hidrojen sülfür ve değişik uçucu amino asitlerdir.

Yemek borusu, mide, ince ve kalın barsaklardan oluşan sindirim sistemimizdeki gazın iki kaynağı vardır.
Bunlar:

Kalın barsakta normalde bulunan zararsız bakterilerin bazı sindirilmemiş gıdalarda bozulma yapması ile oluşan gazdır.

1-Hava yutma (aerofaji):Mide gazının en sık sebebidir. Her insan yerken veya içerken bir miktar hava yutar.Hızlı yiyip içen, sakız çiğneyen, sigara içen ve uygun olmayan ( gevşek ) takma diş kullananlarda ise normalden fazla hava yutulur. MAKAT HASTALIKLARI BİLGİ Midedeki gazın önemli bir kısmı geğirme ile çıkartılır, geride kalan kısım ince barsaklara geçer ve burada kısmen emilir, az bir miktarı ise kalın barsaklara geçer ve makat yolu ile atılır. Mide kendisi de mide asidinin bikarbonatla karışması sonucu karbondioksit gazı oluşturur ancak bu gazın önemli bir kısmı ince barsaklarda emilir ve kalın barsağa kadar ulaşmaz.
2- Sindirilmemiş Gıdanın Bozulması:İnsan vücudu bazı karbonhidratları ( şeker, nişasta ) ve pek çok gıdada bulunan lifleri ince barsaklardaki enzimlerin yetersizliği ya da yokluğu nedeni ile sindiremez. Bu sindirilmemiş gıda ince barsaklardan kalın barsağa geçtiğinde, kalın barsaktaki normal flora dediğimiz zararsız bakterilerce bozulmaya uğrar ve hidrojen, karbondioksit ve metan gazı oluşur. Sonuçta bu gazlar anüs yoluyla dışarı atılırlar. Metan gazı oluşan insanların gaitaları su içinde yüzer. Oluşan gazın cinsi barsaktaki mikrop cinsi ile değişmektedir.
Bir kişide gaz oluşturan gıdalar başka bir kişide gaz oluşturmayabilir. Kalın barsaktaki bazı mikroplar diğer mikropların oluşturduğu hidrojeni yıkabilirler. Bu iki tip bakteri oranı da bazı kişilerde daha çok gaz oluşunu açıklayabilir.

3- Bağırsak mikrop yoğunluğunun değişmesi ; Bağırsak florasında bozulmadır, normalde dıçkıdaki milyarlarca mikrop arasında bir denge vardır, bazı durumlarda bu denge değişir ve ağır kokulu yellenme olur. Tedavide prebiotik yoğurt veya neoflor kapsül yada reflor kapsül almak yeterlidir.

Fazla gaz yapan gıdalar:Karbonhidrat içeren gıdaların pek çoğu gaz yapar, buna karşılık yağlar ve proteinler daha az gaz yapan gıdalardır.
Şekerler: Gaz oluşturan şekerler raffinoz, laktoz, fruktoz ve sarbitoldur. Kuru fasulye bunlar açısından daha zengin olduğu için daha çok yapar.
Raffinoz: Fasülye bu kompleks şekeri çok miktarda içeren bir besindir. Daha az oranda lahana, bruksel lahanası, karnıbahar, kuşkonmaz, diğer sebzeler ve tüm hububatlarda bulunur.
Laktoz: Laktoz sütteki tabi şekerdir. Peynir, dondurma gibi ürünlerde de bulunur. Ekmek, tahıl, mayonezde de bulunur. Özellikle Afrika ve Asya kökenli ırklarda laktozu sindirmeyi sağlayan laktuloz enzimi düzeyi düşüktür, kişi yaşlandıkça da enzim düzeyi düşer. Bunun sonucu olarak kişiler yaşlandıkça laktoz içeren gıdalar yeme sonucu oluşan gaz şikayeti giderek artacaktır.
Fruktoz: Fruktoz normalde soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunur. Ayrıca bazı içeçek ve meyva sularında tadlandırıcı olarak kullanılır.
Sorbital: Sorbital meyvalarda doğal olarak bulunan bir şekerdir. Elma, armut, şeftali ve erikte çok vardır. Ayrıca birçok diyet gıdalarında, tadlandırıcılarda ve sakızlarda bulunur.
Nişasta: Patates, mısır, bazı tatlılar, pastalar ve buğdayda bulunan nişastanın bir kısmı kalın barsağı geçip orada bakterilerce yıkılarak gaz oluşturur. Pirinç gaz oluşturmayan tek nişasta çeşididir.
Lif: Pek çok gıda eriyebilen ve erimeyen lifler içerir. Eriyebilen lifler suda kolayca çözünür ve barsaklarda jel kıvamında bir yapı oluşturur. Bunlar, yulaf, fasulye, bezelye ve pek çok meyvada bulunurlar. Eriyebilen lifler kalın barsağa kadar sindirilmeden gelip, burada gaz oluşumuna yol açarlar. Erimeyen lifler ise barsaklardan hiç değişmeden geçer ve çok az gaz oluştururlar. Buğday, kepek ve bazı sebzeler bu tür lifleri içerirler.

Gaza Bağlı Problemler
En sık görülen semptomlar geğirme, çok gaz çıkartma, karında şişkinlik ve karın ağrısıdır. Bu bulgular herkeste oluşmayabilir. Burada en belirleyici faktörler vücudun ne kadar gaz ürettiği ve kişideki kalın barsağın gaz gerginliğine olan hassasiyetidir.
Geğirti: Yemek sonrası mide dolu iken ara sıra oluşan geğirme normaldir. Sık geğirtisi olan bazı kişiler ise yemek yerken aşırı hava yutarlar ve bu hava mideye inmeden geri gelip geğirti oluşabilir.
Sık geğirtisi olan kişilerde ise reflü hastalığı, mide fıtığı, gastrit, ülser gibi üst sindirim sistemi rahatsızlıkları olabilir.
Soğan, domates ve biberli gıdalar geğirmeyi arttırır. Sürekli geğirme ise bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bunlar safra kesesi taşları, ülser hastalığı ve reflü hastalığıdır. Ankisiyete yani aşırı endişe hallerinde de çok hava yutup devamlı geğirme alışkanlık haline gelebilir.

Çok Gaz Çıkartma
Fazla sayıda gaz çıkartma çok sık dile getirilen bir yakınmadır. Ancak kişiler günde 10-25 kez, ortalama 14 kez gaz çıkartırlar ve bu da normaldir. Bazen çok fazla gaz çıkartmanın sebebi ağır karbonhidrat sindirim bozukluğu veya kalın barsaklarda aşırı bakteri üremesi olabilir.

191 Yorum Var

Doktora Soru Sor
  1. ……faydası olmayan insanlara olacaktı….

  2. kaya bey anonim’ tarzı kendisinden başka kimseye faydası insanlara itibar edip cevap vermeye değmez bile… siz en azından burada kendinizi sorumluluk altına sokmayacak derecede güzel ve yön gösterici cevaplar veriyorsunuz tşkler…
    Op.Dr.Atilla KAYA
    ya doğrusu olumlu yaklaşmaya çalışıyorum hani bir kısmı makat hastalığı ile ilgili yazdığı için isminin geçmesini istemeyebilir rumuz yazmakta aklına gelmeyebilir diye düşünüyorum

  3. slm hocam abartmadan söylüyorum günde en az 200 defa yoğun gaz çıkarıyorum tahminen 10 daireli 1 apartmanın doğalgaz ihtiyacını kolayca karşılayabilecek seviyede 2005 yılında basur tedavisi gördüm o sıralarda
    başlayan rahatsızlık halen artarak devam ediyor bunun bir çözümü varmı
    eğer yoksa kendime bir doğalgaz deposu yaptıracağım
    Op.Dr.Atilla KAYA
    bu kadar gaz gerçekten rahatsız eder,reflor kapsül alıp gaz yapıcı gıdaları azaltabilirsiniz.

    1. çok güldüm aynı sorunda ben yaşıyorum kardelen süper söylemişin

      1. Benimde son zamanlarda aşırı gaz çıkarma sorunum var.hem sabah saatlerinde uykudan uyanma saatleri çok gaz oluyor.akabinde de ishal oluyor.ne yapmalıyım. Tşk ler.

        Op. Dr. Atilla KAYA
        neoflor kapsül var ondan alabilir vede beslenme tarzınızı değiştirebilirsiniz

      2. hocam öncellikle merhaba ben düzceden sibel kalyon bu sorundan hep utandım hocam benim kışın soğuk taşta oturunca gaz kaçması oldu çok ağladım bu yüzden doktorada gittim temiz çıktı roporlarım 10 sene geçti hocam hala bazen istemsiz kaçıyo çok üzülüyorum benimle aynı sorunları yaşayan varsa diye emailmi yazıyorum umarım silinmez benimle aynı durumda olanlar istemsiz kaçıyo siz ne tür tedavi uygulatıyosunuz email adresim sibel kalyon düzce.. sibel.klyn@outlook.com.tr umarım silinmez hocam çok teşekkürler
        Op.Dr.Atilla KAYA
        anüs egzersizi yapın düzelebilir

      3. Kardelen hanim osuruga güldüm diyor afedersinde osuruğa gülenin osuruk kadar aklı yoktur

        Ayrıca benim ki zengin osurugu kokmuyor…

        1. merhaba hocam ben sürekli gazımı kaçırıyorum sınıfta oluyor karnımdan sesler geliyor probyotik filan yiyorum ama düzelmiyor ne yapmam gerekiyor
          Op.Dr.Atilla KAYA
          neoflor diye bir kapsül var onu deneyin

    2. :D bi sorun bu kadar komik anlatılabilirdi :D

    3. Abi gülerken 3 defa gaz kaçırdım :) bendede basur başlangıcı var sanırım ve çok gazın geliyo .ayrıcada iki gün duş almasam acayip koku yapıyor iç camasirim falan.sanirim terli popoya bu gaz fazla napcam ben yeter artık.

  4. iyi günler, benim de tahminimce gastrit’im var fakat geri seviyedeydi. birkaç gün önce ağzıma çok acı mide suyu geldi ve 2 gündür de karın ağrısı ve ağız gazı ile uğraşıyorum fakat 2 gün önce sabah karnımı üşütmüşte olabilirim çünkü midem üşüyordu uyandığımda, tam karar veremiyorum. elbette doktora gitmem şart fakat finallerle uğraşıyorum ve hastane ortamını pek seviğim söylenemez, ayrıca hastalığım çok çok ileri seviyede de değil yaşam standartlarımı düzenlemeye çalışıyorum.. siz neler önerirsiniz?
    Uzm.Dr.Muharrem Kaya
    Bu anlattıklarınızı düşmeyle izah etmek zor daha çok mikrobik hastalık olabileceği düşünülür.

  5. doktor bey benim sorunum Şiskinlik ve hergün sabah şiddetli karın ağrıları, karın ağrılarım o kadar şiddetliki uykumdan uyandırıyor ve uyutmuyor. Bazen akşam yemeklerinden sonrada oluyor. nisan ayında hastaneye gittim doktor bazı tahliller yaptı (kan,idrar) ama birşey çıkmadı. bana debridant diye bir hap ve bir başka hap daha yazdı diğerinin adını unuttum. yaz boyunca hiçbir sorunum yoktu ama son 2 aydır yine başladı aynı ağrılar. Ben doktora gitmeyi sevmiyorum çünkü çok ilgisizler özel hastaneyede gidemiyorum paradan dolayı.sigortam vs yok. bana yardımcı olurmusunuz ne yapmalıyım sorunum ne olabilir, neden özellikle sabaha karşı oluyor?
    Op.Dr.Atilla KAYA
    Karın şişkinliği genellikle sebebi bulunamayn bir durumdur ve barsak hareketinde azalmayla izah edilir.şişkinlik yapan gıdaları tesbit etmeye çalışın.

  6. seninj gibi doktoru napıyım ben sayın kaya..şurada soru soran bir kişiye bile adam gibi bi cevap vermiyon yoğurt ye demekten başka..ben de aynı dertlerden muzdaribim..ama sormucam..profesörüne de gittim en aşağı derece doktoruna da göründüm..çözüm yok arkadaşlar..bu doktorların dediklerine de inanamayın..işleri güçleri kendilerine hediye veen reprezantların rica ettiği ilaçları yazmak..
    Op.Dr.Atilla KAYA
    iyiki yoğurt önermişim birde ilaç önerseydim Allah bilir neler yazardınız :)
    ama emin olun bu güne kadar kuş beyinli dediğimiz kuşlar bile buradan 2 satır bir şey yazıp gaz sorununu çözmeye çalışmadı

    1. Değerli hocam sizden Allah razı olsun Siz insanları memnun etmek bilginizi ikram ediyorsunuz, Size olumsuz yazanları ciddiye almayın, görevinize mani oluyorlar.

  7. kolay gelsin.. benim 1 aydır karın boşluğumda midemde ağrılarım var.. ara sıra karnın alt kısmında kendini hissettiriyor.. üstelik regl dönemim 2gün gecikti.. sebebi ne oalbilir
    Op.Dr.Atilla KAYA
    yumurtalığınızda sorun olabilir ultrason yaptırmak gerekebilir.

  8. sn hocam merhaba ben haziran aydın’da hemoroid ameliyatı oldum ama hala kabızlık çekiyorum+olarak buna çok sayıda günde gaz çıkarıyorum ve ne yapalıyım teşekürler
    Op.Dr.Atilla KAYA
    sitede kabızlık için beslenem önerileri var onları uygularsanız kabızkta gazda düzelir.

  9. abicim ben sabahları cok gaz çıkartıyrum bir de bira içince inanılmaz bir gaz birikimi oluyor günde toplam 50 defa gaz cıkarıyorum
    ne yapmam gerekir?
    Op.Dr.Atilla KAYA
    bira yerine mayasız bir şeyler tüketebilirsiniz.

  10. sn kaya benımde asırı gaz cıkarma gıbı bır promlemım var daha once yoktu su 3 aydan berı rahatsızlıgım var ve kendımı kotu hısedıyorum ve bunun ıcın napa bılırım
    Op.Dr.Atilla KAYA
    prebiotik yoğurtlar kullanıp gaz yapıcı gıdalardan uzak durabilirsiniz.

  11. sn kaya benımde asırı gaz cıkarma gıbı bır promlemım var daha once yoktu su 3 aydan berı rahatsızlıgım var ve kendımı kotu hısedıyorum ve bunun ıcın napa bılırım
    Op.Dr.Atilla KAYA
    prebiotik yoğurtlardan yiyebilirsiniz gaz yapıcı gıdalardan uzak durabilirsiniz.

  12. peri anal fistül ameliyatı sonrasında akıntı gelmesi normal mi? Akıntı gelecekse ne zamana kadar gelebilir?
    Op.Dr.Atilla Kaya
    4-6 ay devam edebilir

  13. sn dr benim de asiri gaz sorunum var öyleki her namaz zamani yeniden abdest almam gerekiyo bu gaz yüzünden namaz kilmak iskence gibi geliyor yediklerime cok dikkat ediyorum fakat sigara iciyorum onun haricinde maalesef sevdigim bir cok yemekten brokoli gibi mahrum kaliyorum doktora gidince kesin bir tedavisi varmidir? tesekkürler…
    Op.Dr.Atilla Kaya
    doğrusu gaz için daha çok gıda düzenlemesi yapılır ama kolonoskop da yol gösterebilir.

  14. meraba dr: bey benim problemim 10 belkide 15 yıldır süren gaz cıkartma prolemim 5 belkide 10 dk da bir olmakla bereber sürekli gaz cıkartıyorum toplum içinde kalabalık yerlere gidemez oldum okulda sınıfta camide iş yerinde suekli bu sıkıntıyı çekiyorum birtek evde rahatım yediklerime özen göstriyorum dengeli beslenmeye özen gösteririm aksam 8 den sonra meyve dısında katı yiyecek tüketmem sabahları su ile güne başlarım gaz cıkartan yiyecekleri nadır olarak yesemde gaz üretimine katkısı olmayan yiyeceklri tükettiğimde de değişiklik yok kendimde sunu gözlemledim gaz cıkartmadan 1 dk önce midemde bir gerginlik bir hava sişkinliği ve hareketlilik hissediyorum ardından gaz cıkartımı yaşıyorum bu durum normal midir genel olarak ne öneririsiniz tsk ederim
    Op.Dr.Atilla Kaya
    bu kadar gazı izah etmek zor doğrusu,belkide gaz fazla değil siz az az ama çok sayıda yaptığınız için rahatsız oluyorsunuz.sıkıntı yapmazsanız gerileyebilir,

    1. Bal bal bal gecmis,olsun

    2. sekerınıze mutlaka baktırın seker hastalıgıda yapıyof

  15. merhaba benim sorunum aşırı karın gurultusu ve gaz. karnım sürekli gurulduyor özellikle gece yatmak için yatağa uzandığımda garip garip sesler geliyor sürekli. Sanırım bu durum içerideki gazların hareketinden kaynaklanıyor fakat artık hat safhada.ıkınsam bile gaz çıkarmakta güçlük çekiyorum.ne yapmamı önerirsiniz hocam?
    Op.Dr.Atilla Kaya
    ses herkeste olur kafayı taktıkça rahatsız eder,gaz yapıcı gıdalar tüketmemek sorunu azaltabilir.

    1. Yahu ben gunde abartisiz resmen otogaz uretimi hali oldum boylebisey olmaz bu kadar gaz irandabile olmaz buyuk tupu doldururum

      1. Sen harcanion burda İGDAŞ a başvuru yap maasli işe alsınlar seni

  16. merhaba bende uzun zamandır gaz problemi var daha önce endoskobi yaptırdım midemde fıtık bulundu tedavi uygulanmadı. yemeklerden sonra aşırı derecede bir karın ağrısı oluyor ve gaz problemi bir kaç saat sonra düzeliyor bunun sebebi nedir.
    Op.Dr.Atilla Kaya
    Gazın sebebi için mide suçlansada genellikle kalın barsaktadır ve beslenmenizle ilgili olmsı beklenir

  17. merhaba SN DR kaya,
    bende gaz sıkıntısı yaşayan biriyim.Bana da endoskopi yapılmıştı daha önceden ve sonucunda çok ileri boyutta olmamak durumunda gastrit çıktı.Ben özellikle sabahları gaz çıkarıyorum.Yatakta uyandığımda kalkamadan ve Klktıktan hemen sonra gazım oluyor..
    Op.Dr.Atilla Kaya
    endskopide bir şey çıkmadığına göre bu daha çok beslenme tarzınıdan kaynaklanıyor olabilir ama birde kolonoskop yapılabilir.

  18. Merhaba! Ben de yoğun gaz sıkıntıları çeken biriyim. 1 ay önce endoskopi yaptırdım ve reflü çıktı. ilaç kullanmaya başladım. Oldukça iyi geldi. rahatsızlıklarımın çoğunu aldı fakat fazla gaz için çözüm olmadı. Göğsümde ve midemde yoğun daralmalar hissdiyorum ve bu daralma beni şiddetli rahatsız ediyor. akciğer filmi çektirdim. Herhangi bir şey çıkmadı. acaba midemdeki gaz göğsümü sıkıştırıyor olabilir mi? Nasıl kurtulabilirim?
    Op.Dr.Atilla Kaya
    midede gaz olmaz bir çay bardağını geçemeden genirilerek çıkarılır ama kalınbarsak gazıda aynı şekilde şişkinlik yapar,gaz yapıcı gıdaları azaltmalısınız

  19. şu an ve çoğu zaman aşırı gaz problemi yaşamaktayım bu sorunuma yönelik ceveap bulamadım sitenizde bu konuda aydınlatırsanız iyi olur
    Op.Dr.Atilla Kaya
    Aşırı gazda ilk akla gelen sorun barsak içindeki mikrop dengesinin bozulmasıdır. ve şunlar yapılabilir.
    -Barsak floranızı değiştirecek reflor adlı kapsül veya prebiotik yoğurt alabilirsiniz
    -gaz yapıcı gıdalar azaltılabilir
    -bilimsel desteği olmadsada sıkça konşulan ayaklarınızı sıcak tutabilirsiniz.

  20. Öncelikle aydınlatdıgınız icin tskler ama ben sorunuma yanıt bulamadım burada neden ola bilecegi yazıyor peki nasıl kurtula biliriz??????
    Admin
    Konu içinde belirtilen sebepleri hayatınızdan çıkarın düzelmeniz beklenir,düzelmezse gastro enterologla görüşebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel saglik © 2018