Ameliyatsız kıl dönmesi tedavi edilir mi?

Klasik kıl dönmesi ameliyatları zahmetli bir sürece sebep olduğu için özellikle aktif yaşayan hastalar bu işi ameliyatsız çözme yolunu araştırmaktadırlar. Bunu fark eden bazı uyanıklarsa ısırgan otu lapası, pilonol krem gibi hiçbir işe yaramayacak ürünlerden çıkar sağlamaya çalışmaktadır.
Sinüsü kısmen temizleyebilen fenol yada diğer adıyla gümüş tedavisi de benzer şekilde hastanın şikayetlerini azaltsa da hastalığı kökünden tedavi etmez. Ameliyatsız tedaviler hastaların ameliyat korkusu sebebiyle sıkça tercih ettikleri tedavi seçenekleridir.Bir çok hastalıkta ameliyatsız tedavi uygulanabilmekteyken ne yazık ki kıl dönmesinde ameliyatsız tedavi aslında aldatmacanın ötesine geçememektedir.

Çok kolay uygulandığı için ameliyatsız tedavi oladak kabul edilen sinüsotomi tedavisi konu sonunda ayrıntılı ele alınmıştır.

Kıl dönmesi ameliyatsız bir şekilde tedavi edilemez çünkü cilt altındaki sinüs denilen kıl yumağının çıkarılması mutlak şarttır.Fenol tedavisi veya gümüş nitrat tedavisi denilen yöntemlerde hastanın şikayetleri azaltılsa da gerçek bir tedavi olmamaktadır.Bazı kliniklerde “SGK geçerlidir” gibi ibareler olması sizi yanıltmasın çünkü SGK bu tedavi yöntemlerini asla tedavi olarak değerlendirmez.

Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinin hiçbir üniversitede yapılmamasının sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Kıl yumağı (sinüs) körleme temizlenmeye çalışıldığı için yeterince temizlenemez.
  • Kıl yumağının olduğu sinüs kapsülü çıkarılamaz
  • Kısmen boşaltmaya bağlı ölü boşluk oluşur
  • Delikler kalır hatta büyür ve yeniden kıl girer.
  • Verilen yakıcı madde (fenol,gümüş) doku yanıkları yapar ve apse oluşabilir
  • Gerçek anlamda sinüs çıkarılmadığı için kısa sürede vakaların % 70 kadarında sorunlar yeniden başlar.
  • Günlerce akıntı olabilir

Ameliyatsız kelimesinin cazibesiyle sizi yönlendirici cümlelerle karşılaşsanız da hiçbir üniversite veya devletin diğer eğitim kurumlarında uygulanmayan bu tür yöntemleri uygulatmadan önce iyi araştırmalısınız.

 

Kıl Dönmesi Ameliyatı

Kıl Dönmesi Kesin Çözümü Ameliyat İle Olur!
Bu hastalığın tedavisi ameliyattır, ameliyatsız adı altında uygulanan yöntemler sadece hastanın şikayetlerinin bir süre ertelenmesini sağlar, gerçek tedavi olmadığı için uygulananların çoğu yeniden ameliyat olmak zorunda kalır. Bazı sitelerde SGK geçerlidir yazsa da tamamen aldatmaya yönelik bir cümledir çünkü SGK böyle tedaviyi kabul etmez.

İlaçla Kıl Dönmesi Tedavisi

Öncelikle hastalık hakkında bilgi edinmeniz o hastalık hakkında fikir yürütmenize imkan verecektir. Deri altında biriken kıl yumağı sonucu meydana gelen bir makat hastalığıdır. Kıl yumağı cilt altından çıkarılması gerekir bunu ilaç, krem, diğer kozmetik ürünleri çıkarması mümkün değildir.

Kıl Dönmesi İlaçları

Hastalığın özü cildin altında kılların olmasıdır. Tedavide kılın yumağı, kılların girdiği delikler alınmak durumundadır. Kıllar tümüyle alınmazsa tedavi yapılmamış demektir, giriş delikleri alınmazsa kıllar yeniden girebilecek demektir.
Kıl dönmesini ilaçla tedavi etmeye çalışmak zaman kaybı, hastalığın ilerlemesi dışında hiçbir etki sağlamayacaktır.
Hiçbir ilaç ne bu cilt altındaki kıl yumağını temizleyebilir nede giriş deliklerini yok edebilir bu durumda ilaçla tedavi ederim iddiası şarlatanlıktan öteye gidememektedir.
Dünyada pilonidal sinüs tedavisinde kullanılabileceği iddia edilen pilonol L25 adında tek ürün vardır.Kozmetik ruhsatıyla üretilmiş bu ürünü almadan önce iyi düşünmek gerekmektedir.

Sonuç olarak;

Kıl dönmesi ameliyatsız tedavi edilemez, zaman sizin için önemliyse işinize ara vermeden yaptırabileceğiniz mikro sinüsektomi, bascom ve pit picking ameliyatlarını araştırın ancak bu şekilde hastalığınızdan gerçek anlamda kurtulabilirsiniz.

Kıl Dönmesinde Sinüsotomi Ameliyatı

Kıl dönmesi rahatsızlığı için uzun yıllardır yapılan ameliyat yöntemlerine günümüz koşullarında ve teknolojisinde yenileri eklenmektedir. Bu yeniliklerin en önemli sebepleri hastalığın toplumda çok görülmesi ve hastaların istirahatsiz şekilde tedavi olmak istemeleridir. Çünkü genel olarak yapılan klasik ameliyatlarda istirahat edilmesi gerektiğinden dolayı kişiler sosyal hayatlarına kısa da olsa ara vermek durumunda kalabilirler.

Teknolojik , çağdaş ve modern kıl dönmesi tedavilerine yeni bir yöntem daha eklendi. Geçmişten bugüne bascom, mikro sinüsektomi, pit pickin gibi yöntemlerle tedavi edilebilen kıl dönmesi için, yine istirahat edilmesini gerektirmeyen ve kişilerin iş, okul ve sosyal hayatlarından uzak kalmamalarını sağlayacak sinüsotomi ismi verilen bir yöntem daha geliştirildi.

sinüsotomi

Bu yöntemi uygulamakta olan Genel Cerrah Op. Dr. Nizam KURTDERE bu yeni sinüsotomi yöntemi için şunları söyledi; kıl dönmesi için geçmişten bugüne 40tan fazla tedavi yöntemi uygulanmıştır. Bu kadar çok tedavi yönteminin mevcut olması en ideal tedavinin araştırılmasından dolayıdır. Günümüzde en sık uygulanan kıl dönmesi tedavisi uygulanan cerrahi yöntemlerdir.

Sinüsotomi yönteminde ki amaç, sinüsün tamamının içeriği ile birlikte cerrahi olarak kesilerek çıkarılmasıdır.

Burada sorun özellikle büyük sinüslerde oluşan boşluğun kapatılmasıdır.Oluşan boşluk ya açık bırakılır veya çevre dokudan kesilip serbestleştirilerek çevrilen doku parçaları ile doldurulur (flap ameliyatları),ancak bu durumda kalçada belirgin iz ve deformasyonlar olur,iyileşme süresi çok uzundur (açık bırakma yönteminde 4-5 aya kadar uzayabilir).Ayrıca %15 lere varan tekrar etme ihtimali ve ikinci operasyonun daha da zorlaşması gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu nedenle alternatif yöntemler araştırılmış ve ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanmıştır. Kıl dönmesinde ameliyatsız tedavinin mantığı sinüs içeriğinin tamamen temizlenmesi ve çeperinin kimyasal maddelerle tahrip edilerek iyileşmesinin sağlanmasıdır. Bu yöntemlerin başarısı sinüs kanalının ve çeperinin tamamen temizlenebilmesine bağlıdır.

Sinüsotomi Ameliyatı

Aslında tam bir ameliyat olmadığı için ameliyatsız bir teknik olarak ta değerlendirilebilir. Ameliyatsız yöntemler olan tedavisinde fenol, gümüş ve fibrin yapıştırıcı gibi yöntemler uygulanmaktadır.
sinusotomi-ameliyatı-150x150Hepsinin ortak özelliği kıl dönmesinin ince deliğinden içeriğinin temizlenmesi ve içine kimyasal bir maddelerden birinin verilmesidir. Avrupa’da son dönemde giderek yaygın bir şekilde uygulanan Sinüsotomi de ise sinüs duvarı açılarak içeriği ve çeperi ile birlikte kazınarak temizlenir. Yani yapılan işlem fenol, gümüş ve fibrin yapıştırıcı gibi körleme değil görerek ve daha net yapılmaktadır.
Uyguladığımız sinüsotomi yöntemin ayrıntısını şöyle tarif edilebilir;
Bölgesel uyuşturmayla yapılır
Rahat çalışmak için giriş deliklerini radyo frekans ile 4-5 mm ye kadar genişletilir
Bu deliklerden dokunun içindeki kılları, iltihabi dokuları boşaltılır
Temizliğin net olduğundan emin olmak için sinüs duvarını geliştirdiğimiz spiral çelik tel fırçalarla temizlenir
Küret denilen alet yardımıyla kazınır
Gaz beziyle kapatıp işlem bitirilir
İşlem toplam 15 dakika kadar sürer. Kişi 1 saat sonra okuluna işine gidebilir. Genellikle ağrı kesici almak gerekmez. Sinüsotmi aynı gün işine dönebilir,sonrasında ciddi bir ağrısı olmaz. Yara kıl dönmesinin ne kadar ileri oluşuna bağlı olarak sinüsostomi yapılan alanların genişliği ile ilgilidir ve 1-2 haftada kapanır.
Yöntemin üstünlükleri;
Ameliyat korkusu olanlar için net çözümdür.
Cerrahi yaptırmak istemeyenler için başarı oranı % 90-95 ler üzerinde bir tedavidir
İşlem daha çok cilt altından yapıldığı için fark edilir iz kal olmaz
İstirahat gerektirmez.
Anestezi ve ameliyat gibi riskleri yaşanmaz
Yetersiz kaldığı durumlar;
Çok ilerlemiş % 3-5 vakada uygulanamayabilir, bu durum seyrek görüldüğü için muayeneyle netleştirilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel saglik © 2018