Meyan kökü , üzerinde uzun yıllardır araştırma yapılan içerisinde kumarin ,izoflavan gibi herbiri ayrı ayrı ilaç olabilecek nitelik ve fayda da olan maddelerden oluşur mesela magnezyum ve silisyum kaynağıdır. Biyolojik olarak en aktif olan bitkilerden biridir. Meyan kökü ayrıca cilt problemlerinde etkisi gözlenmiştir, ciltte oluşan aknelerin tedavisinde ve oluşumunun engellenmesindeki etkisi kullanıcılarda gözlenmiştir.
Meyan kökünün faydalarından kısaca bahsetmek gerekirse
1-Bağışıklık sistemini sürekli güçlü tuttuğu için tüm hastalıklara karşı etkin koruma sağlamaktadır. Bu durum tıbben kanıtlanmıştır. Yılda iki aylık bir meyan kürü sizi gripten kanser türlerine kadar korumaya büyük ölçüde yardımcı olur. Hem organik, hem zararsız bir doğal ilaçtır.
2-Bağışıklık sisteminin bozulmasından doğan tüm hastalıkların tedavisinde (Behçet, sedef, vitiligo, lupus türleri,pernisiöz anemi, hashimoto vs.gibi) sorunlarda diğer tıbbi ve bitkisel tedavilerle birlikte uygulanmaktadır. Bağışıklık sisteminin depresyon nedenli olduğu bilimsel olarak açıklandığı için, meyan kökünün depresif Sinirsel) hastalıklara karşı da iyi bir ilaç olarak kullanılabileceği görülmüştür.
3-Mikro dolaşımı temizleyip hızlandırıcı etkileri tespit edildiği için, başta beyinsel sorunlar olmak üzere tüm damar tıkanıklıklarında olağan üstü tedavi edici etkileri görülmektedir.
4-En bilinen tedavileri akciğer ve karaciğer hastalıkları üzerinedir. Bileşimindeki etken maddeler, bu iki organı 2 ayda temizlemekte ve hayat kurtarmaktadır.Akciğer ve karaciğerin diğer sorunları yanında bu iki organdaki kanserlerin tedavisinde en güçlü ilaçlardan daha etkili olduğu görülmüştür.Meyan’ın pektoral (göğüse ait) ve yumuşatıcı,acı dindirici etkileri vardır. İyi bilinen ve yaygın olarak kullanılan bu ilaç, genellikle öksürükler ve göğüs hastalıkları için tüketilmekle beraber özellikle de en çok bronşitler için kullanılır. Yaygın olarak öksürük ve ağrı kesici olarak kullanılan meyan kökünün karışımındaki neredeyse tüm maddelerin her biri bir ilaçtır.
5-Addison hastalığının tedavi edici ilacı olarak kabul edilmiştir. Addison,adrenal bezlerdeki bir fonksiyon bozukluğuna bağlı ciddi bir hastalıktır. Halen meyan dışında kalıcı bir tedavisi ve ilacı yoktur. Addison (*3 :birincil adrenal yetersizlik. En sık suçlanan neden otoimmünitedir. Adrenal bezin her üç tabakası da etkilenmiştir. Halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık, hipotansiyon, hiponatremi, hiperpotasemi en sık bulgulardır. Kronik olduğunda hiperpigmentasyon görülür. Ömür boyu sürecek kortikosteroit ile yerine koyma tedavisi, belirtileri kontrol altına alır. Genellikle glukokortikoit “ kortizon veya hidrokortizon” ve mineralokortikoit “fludrokortizon” kombinasyonu verilir ve ayrıca Addison hastalığı; böbreküstü bezlerden aldesteron ve kortizol üretiminde azalma sonucu oluşan zafiyet, hipotansiyon, anemi, hipoglisemi ve elektrolit bozukluklarıyla karakterize, seyrek görülen hormonal bir hastalıktır) hastalığının belirtilerinden kurtarmaya yardımcı olduğu bulunmuştur. Kortizol yetersizliği, steroit hormonu ve arasındaki diğer etkenler Addison hastalığına neden olur.
6-Meyan, idrar tutulmasını ve tansiyonu düzenler. Eski herbalistler meyanın bu hastalığı tedavi ettiğini bilirlerdi. 1960 lara kadar hipertansiyon araştırmacıları olan Christopher R. Edwards ve Paul M. Stewart meyanı bilmiyorlardı. Sonra Genel Batı Hastanesi, Edinburgh, İskoçya ve diğerleri meyanın, sorunları çözen bir lütuf, bir nimet olduğunu düşünmeye başladılar.
7- Kanser ve lösemi tedavilerinde bitkisel destek olarak kullanılır. Diğer yüzlerce faydaları yanında aynı zamanda iyi bir anti-oksidant, yani kanser önleyici olduğu da bilinir.Kanserden korunmak için yılda iki ay, günde bir tatlı kaşığı meyan ekstresi kullanılmalıdır.
8- Meyan şekerlidir ve içeriğindeki glisurutenik asit, şekerden elli kat daha şekerdir. Beyin zarından(korteks) salgılanan hormonları uyarır, faaliyete geçirir ve bezeleri iyileştirmeye yardımcı olur.Aynı zamanda hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda
östrojen hormonunu faaliyete geçirdiği ve “hap” şeklinde kullanımında adet dönemiyle ilgili dengeleri sağlayabildiği görüldü. Meyan kökü, dalak ve ciğerler için de mükemmeldir. Öksürükler,boğaz ağrısı,astım,mide ve on iki parmak bağırsağına ait ülserler,hepatitler,
duyu bozuklukları(türlü ruh karışıklıkları;çırpınma, kasılmalar ve inlemeler ile kendini gösteren sinir bozuklukları) ve yiyecekten zehirlenmeler için kullanılmaktadır. Aynı zamanda iyi bir anti-oksidant,yani kanser önleyici olduğu da bilinir.
9-Tıbbi Etkisi ve Kullanımı : Meyan’ın pektoral(göğse ait) ve yumuşatıcı,acı dindirici etkileri vardır. İyi bilinen ve yaygın olarak kullanılan bu ilaç, genellikle öksürükler ve göğüs hastalıkları için tüketilmekle beraber özellikle de en çok bronşitler için kullanılır. Yaygın olarak öksürük ve ağrı kesici olarak kullanılan meyan kökünün karışımındaki neredeyse tüm maddelerin her biri bir ilaçtır. Anodyne(Ağrı Kesici), Antioksidant, Antipasmodic, Anti-inflamatuar, mukoza koruyucu, Depurative, idrar söktürücü, Yumuşatıcı ve Acıyı Dindirici, Estrogenic,balgam söktürücü, Pectoral(pektoral) dir.
10-Hipoglisemi,bronşitler,kolitler(kalın bağırsak iltihabı),gastritler, stres,soğuk algınlığı (nezle),mide bulantısı, ve iltihaplanmalar için çok yararlıdır.Kolonların temizlenmesini
sağlar, ileri derecede olan beze rahatsızlıklarını, kas zayıflıkları ya da iskelete ait
spazmları tedavi eder.Bronşitler ve ciğerlerde oluşan balgamı akışkan hale getirerek söktürmeyi sağlar. Meyan’ın içeriğindeki östrojen benzeri hormon, sesi değiştirir. Araştırmalarda kan hücrelerinin salgıladığı protein üretiminin meyan kökü aracılığıyla teşvik edildiği görülmüştür.
11-meyan kökünün içerdiği glisirizin,sıkroz şekerinden 50 kere daha şekerlidir,örneğin hidrokortizon hormonlarının ürettikleri gibidir. Buradan da anlaşıldığı üzere, rahatsızlıkları giderici etkisinin yanı sıra, aynı zamanda steroid tedavisinin ardından beyin zarı ile ilgili uyarılarda da büyük rol oynar. Meyan kökü, gastrit ve ülseri iyileştirebildiği gibi aynı zamanda etkili bir kuvvetlendiricidir. Etkileri : Yatıştırıcı, anti-artrit(mafsal yani eklem iltihabını giderir),korteks(beyin zarı) için kuvvet verici bir ilaçtır, kolestrolü düşürür, müköz zarlarındaki gastriti hafifletir,yatıştırır;balgam söktürücüdür, alerjik durumlara karşı ferahlık sağlayabilir.
12-Endokrin sistemi üzerindeki belirgin etkisiyle de meyan kökü, bir grup bitkilerden bir tanesidir. Meyan Kökü, Addision hastalığında olduğu gibi, bezelerle ilgili problemleri de tedavi eden faydalı bir bitkidir. Meyan kökünün Cattarh hastalığı gibi bronşlarla ilgili problemler,bronşitler ve genelde öksürükler olmak üzere geniş bir kullanım alanı vardır. Geleneksel Çin tıbbında da büyük bir yeri olan meyan, bitkisel bir şifa aracı olarak bilinir.
13-Genellikle, bilhassa ısıtıldığında dalak yetersizliği durumlarında kullanılır.Aynı zamanda Qi yetersizliği veya kansızlıkla düzensizleşen kesik kesik olan nabız atışı yada çarpıntılar için kullanılır. Ciğerleri nemlendirir ve öksürük keser; hırıltı ve öksürükler için kullanılır. Meyanın nötr bir tabiatı olduğu gibi, ciğerlerdeki sıcaklık yada soğukluk için de kullanılabilir. Ham meyan; çıbanlar, ağrılar yada boğaz ağrısından meydana gelen ateşli zehirlenmeler için kullanılır. Spazmları yatıştırır : karın ve bacaklardaki ağrılı spazmlar için kullanılır. Aynı zamanda lokal ve dahili olarak türlü zehirli maddelere karşın bir panzehir olarak kullanılır.
14-Doğu ve Batı kültürlerinde birkaç bin yıla dayalıdır.
Esasen balgam söktürücü,mukoza koruyucu ve hafif laksatif olarak kullanılırdı. Geleneksel olarak kullanımında; hazmı kolaylaştırıcı, astım,yutak iltihabı(farenjit), sıtma(malarya),karın ağrısı,uykusuzluk ve enfeksiyonlar yer alır.
Meyan kökünün, birçok farmakolojikal (ilaç bilimsel) etkileri olduğu bilinir. İçerdiği östrojenik, endokrine benzer; göğüs rahatsızlığı gidericidir (kortizol gibi) ; anti alerjik; bakteri giderici, virüs giderici,antiTrichomonas; antihepatotoxic; çırpınmaları gidercici; fitoterapik; kansere karşı; balgam söktürücü ve antitussive etkilerini sergiler. İlaç biliminin çok odağında olan glisirizin ve glisurutenik asit, flavonoidler gibi meyanın birleşiminde bulunan diğer maddeler de farmolojide önemli etkiler sağlar.
15-Meyan kökü, genç ve yaşlı,hem kadın hem erkek,sağlıklı yada hasta olmak üzere herkes için tavsiye edilebilir.Yazarların görüşlerine göre meyan, dünyanın en muhteşem toniğidir. Bu nedenle, iskelet sisteminin korunmasında önemli bir tonik olduğunu tavsiye ettim.Meyan Kökü’nün göğüs hastalıklarını, vücudun içi ve dışı olmak üzere tüm bölgelerini iyileştirici etkisi insanı hayrete düşürüyor. Meyan Kökü yalnızca deriye değil, müköz zarlarındaki rahatsızlıklara da iyi gelir ve bağırsak sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
16-Bu bitki, patojen mikrobunun çeşitlerinden hiçbirinin yaklaşmasına izin vermeyecek kadar vücudu güçlendirme yetisine sahiptir.Bu nedenle meyan kökü,iskelet sistemi için bir tonik olarak kullanılmalıdır.
Genel bir spektrumda bakıldığında görülüyor ki, koruyucu tonik olması, sağlığı koruması ve yara iyileştirici olması gibi özellikleriyle meyan kökünden daha iyi bir şifalı bitki yoktur. Beyin damarlarını açarak ve tıkanıklıkları temizleyerek tüm beyinsel hastalıkların tedavisinde bile başarı ile kullanılabilmektedir.
17- Ciltte mikro dolaşımı hızlandırarak cildin hücrelerinin yenilenmesini sağlar.Cildi güzelleştirir ve zayıf saçları gürleştirir.
meyan kökünü KRONİK YORGUNLUK İÇİN NASIL KULLANMALI
Tavsiye ve Uyarılar
2 gram saf glisirhizinik asitten arındırılmış meyan kökünün yarım litre soğuk düşük yağlı yada kaymağı alınmış sütte eritilmesini tavsiye ediyor. İnce öğütülmüş meyan kökü kullanınız ve erimesine yardımcı olmak için onu on iki saat kadar az miktarda suda beklentiniz. Bu içeceği her sabah içiniz.Eğer birkaç saat içinde iyileşme görmezseniz meyan kökünün dozunu yavaş yavaş ve ihtiyatlı bir biçimde 5 grama kadar çıkarınız.
Meyan kökü ancak eğer kronik yorgunluk hastasının lenf bezleri şişmiş ve ağrılıysa işe yarayacaktır. Eğer sizde bunlar yoksa sizde gerçekten kronik yorgunluk sendromu yoktur. O ayrıca eğer tansiyonunuz genellikle yüksek kronik yorgunluk sendromunuz yok demektir ve bu durumda sodyum tutulmasına neden olacağı ve tansiyonu daha da belki tehlikeli biçimde yükselteceği için meyan kökünü kesinlikle almamanız. En önemlisi de meyan kökü sadece eğer kandaki hidrokortizon düzeyleriniz düşükse işe yarıyor. Depresyonu olanların da meyan kökü almamaları gerekiyor çünkü yeni incelemeler böyle depresyonlu kişilerin kanlarında yüksek düzeylerde steroid hidrokortizon bulunduğunu gösteriyor. Böyle durumlarda meyan kökü hidrokortizon düzeylerini dahada yükselterek depresyonu ağırlaştıracaktır.
Yorgunluk şikayetinizle ilgili mutlaka doktorunuza başvurun ve kesin tanı koyulmasını sağlayın, kesin koymadıkça yorgunluk sendromu için meyan kökü almayın Doğru tanı kesinlikle şarttır eğer lenf bezleriniz şişmiş ve ağrılı bir durumda değilse meyan kökü almayın eğer KSY ile alakasız klasik depresyonunuz var ise meyan kökü almayın eğer yüksek tansiyonunuz varsa meyan kökü almayın.
Meyan kökü uygun doz ve alım şekli ile kullanıldığında mucize bir bitki olup bir çok derde deva olmaktadır. Ağızdan çiğneyerek ,sıcak su ile kaynatılarak sütle bekletilerek alınabilir .Bölgesel cilt problemlerinde kaşıntı pişik ve diğer cilt lezyonlarında lokal olarak pomad şeklinde de uygulanabilmekdir
Meyan Kökü Nedir?
Tıp dilinde meyan otu olarakta bildiğimiz latinceden gelme (Glycyrrhiza glabra) olarakta bilinir. Bu tür otların bütün türleri meyan olarak bilinmektedir. Toprak üstü bölgesi yem olarak kullanıldığı gibi, tıp ve sanayide de kullanılmaktadır. Boyları 30-250cm yüksekliğe ulaşabilen bu bitkinin kökleri 9mt.’ye kadar kök salabilmektedir. Kökler 5cm.’ye kadar kalınlaşabilir, uzun seneler dayanabilen bir bitkidir.
Akarsu yataklarında ve sulak alanlarda yetişir. Meyveleri siyah ve kırmızı renklidir. Çay olarak da içilir, şerbet veya sakız olarak da kullanılmıştır. Meyan kökü, normal şekere göre kırk kat daha tatlıdır. Sakkaroz, mannittol, flavon, glisirizin, d-Glukoz, saponin ve kumarin adı verilen maddeleri; tadı acımtırak uçucu yağ, nişasta ve yapışkan bitki sıvısını içermektedir.
Afrodizyak: Özellikle kadınlarda meyan kökünün tozu maden suyu ile birlikte karıştırılırsa cinsel gücü artırmaktadır.
İlginçtir ki! Meyan ile cinsiyet hormonları arasında bir benzerlik bulunmaktadır.
SARS (Akut Solunum Yetmezliği Sendromu): Araştırmalar, meyan kökünün SARS virüsünün hücre içinde üremesini engellediği göstermiştir.
Kumarin: İçerdiği kumarin maddesi sayesinde pıhtılaşmayı önleyerek damar sertliğine engel olmaktadır.
Saponin: İçerdiği saponinler nefes darlığı ve bronşit hastalığına çok iyi gelmekte ve bakteri ve virüs enfeksiyonlarına karşı ilaç olarak kullanılabilir.
Prostat kanserine karşı kullanılabilecek bir ilacın bileşenlerinden biri de meyan kökünden elde edilmektedir.Meyan kökü, öksürük şuruplarında balgam söktürücü (eks-pektoran) ve öksürük pastillerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Meyan kökü kapsülünün, iltihap önleyici (iltihap önleyici şiffalı bitkiler) etkisi olduğu için hepatit hastalığında günde düşük dozda (200 mg) kullanılmasının yararlı olur.
Glisirhizinin: İçerdiği glisirhizinin maddesinin antienflamatuvar (iltihaba karşı) tesire sahip olduğu tespit edilmiştir.
Sindirime yardımcı olur ve elektrolit su dengesini ayarlar. Balgamı söker ve göğsü yumuşatır.
Ülser: Meyan kökünün içinde bulunan carbendoxolane gibi ülser ve gastriti tedavi edici maddeler bulunmaktadır. Araştırmalar mide ülserin yayılmasını engellediği, on iki parmak barsağındaki ülseri kullanılan ilaçlardan daha hızlı tedavi ettiği belirlenmiştir.
Soğuk algınlığı belirtilerini azaltıcı etkisi vardır.
Yapı olarak ‘kortizon’ a benzemesine rağmen kortizonun gösterdiği yan etkileri göstermez. Bazı araştırmalar virüslere karşı bağışıklığı sağlayan ‘interferon’ maddesinin düzeyini artırdığını göstermektedir. Güçlü bir ‘antioksidan’ dır. Yani vücuttaki zararlı maddeleri zararsız hale getirir. Menopoz ve arterit ağrıları için yararlıdır. Kronik yorgunluk, bitkinlik, ses kısıklığı etkisi de şifa alanında yer almaktadır. Meyan kökünün kurutulup sıkıştırılması ile ses geçirmeyen tahtaya benzeri plaklar ve ateşe dayanıklı maddeler yapılabilmektedir. Kökler ayakkabı boyası ve tekstil sanayisinde kullanılmaktadır.
İlginç bir özelliği ise Hint meyan kökünün elektrik ve manyetik tesirlerinin değişik şiddetlerine olan duyarlılığından faydalanılarak hava tahminlerinde kullanılmaktadır. Mesir macununda yer alan baharatlardan bir tanesi de meyan köküdür.
İlaç ve sanayisinde, kola yapımında da kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Sağlık Uzmanları; Ses kısıklığına iyi gelir, balgam sökülmesi, öksürük gibi rahatsızlıklar için de kullanılır. Ateş düşürücü ve hücrelerdeki tahrişe bağlı ağrıları azaltıcı etkisi de vardır. İdrar söktürücü etkisi de bulunan meyan kökü, midedeki ülser, gastrit gibi mide hastalıklarına fayda sağlar. Kabızlığa karşı da iyi gelen meyan kökü, kramp çözücü olarak da kullanılabilir. Meyan kökü siroz gibi karaciğer hastalıklarına fayda sağladığı gibi akne, sivilce, sedef hastalığı gibi ciltte oluşan problemler için de meyan kökü kullanılabilir.Uzmanlar; Ağız içindeki yaralar için de meyan kökü gargara yapılarak faydalı olabilir. Tansiyonun düzene sokulması ve addison hastalığı için de meyan kökü ile tedavi sağlanabilir. Birçok kişinin yakındığı peptik ülsere karşı koruma sağlar. Böbrek üstü bezi hastalıklarına karşı kullanılması da meyan kökü faydaları arasındadır. Hormonal dengesizliklere karşı kullanılabilir. Karaciğeri korur. Kışın sıkça karşılaştığımız hastalıklardan olan soğuk algınlığı, grip, nezle, bronşit, balgam oluşması gibi üst solunum yolu ahatsızlıklarına karşı şifa sağlar. Dalak, böbrek ve karaciğere fayda sağlar. Vücudu toksinlerden korur. Antimikrobiyal, antioksidan ve tonik özellikleri vardır. Gut hastalığına karşı da kullanılabilir. Ferahlatıcı ve rahatlatıcı etkisi vardır. Vücuttaki çıbanlar ve yaraları iyileştirir. Sindirim sistemini rahatlatır, hazımsızlığı ve kabızlığı önler. Mesane taşlarına ve idrara çıkma zorluğuna karşı tüketilebilir. Ağzınızda çıkan aftlar için gargara yapmak suretiyle kullanabilirsiniz. Egzama için jel haline getirilerek kullanılır.
Adet dönemi veya menopoz sorunlarına fayda sağlayabilir. Yapılan araştırmalarda kolon ve meme kanserine karşı koruma sağladığı görülmüştür. Polistik over sendromu rahatsızlığı çekenler de bu şifalı bitkiyi tüketmelidir. Kronik yorgunluğa fayda sağlaması da meyan kökünün faydaları arasındadır. Tüberküloz, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara karşı da kullanılabilir. Balgam söktürücü olarak günde 3 kez 1 gr. bu şifalı bitkinin tozu yutulur. Gastrit ve ülser tedavisi için günde 20-25 gr. meyan kökü çiğnenerek tedavi sağlanabileceği gibi, 30 gr. meyan kökü tozu ile 1 tatlı kaşığı ketenotu 1 litre suda 20 dakika kaynatılarak bu sıvıdan günde 3 bardak içilebilir. Bu sıvı öksürük tedavisine de uygundur.
Soru ve Yorumlar