KIL DÖNMESİ TEDAVİSİ
Kıl Dönmesi:Baş,ense ve sırttan dökülen kılların cilt altına girmesiyle oluşan hastalıktır. Genellikle önemli belirti vermediğinden hastalar uzun süre tedavilerini ertelerler. Dikkatli bakıldığında kuyruk sokumu cildinde orta hatta bir veya birkaç yerde kılların girdiği delikler görünür.
Tedavinin geciktirilmesi halinde apse oluşarak yeni, uzak delikler açılabilir ki bu durumda tedavi için gereken ameliyatta büyür.
Yaygın olarak yapılan ameliyatlarla ilgili en önemli sorun 15 gün yüzüstü istirahat, 1-2 ay rapor verilmesidir.Kliniğimizde
Ayaktan uygulanan pilonidal sinüs tedavisinde kıl yumağı giriş delikleriyle birlikte 1-1.5 CM cilt kesisiyle çıkarılır gerekirse boşluk kristalize fenolle yıkanır ve cilt kapatılarak tedavi sonlandırılır.
15 dakikada tamamlanan tedavi sonrası hasta kendi arabasını kullanarak aynı gün işine dönebilir.Yöntemin avantajları şunlardır;iş gücü kaybı olmaz,ciddi ağrı yoktur,tekrar ihtimali çok düşüktür,narkoz riski yaşanmaz,dikiş aldırmak, pansuman gibi uğraşılar gerekmez.
Delikler oluşmuş kıl dönmesi örneği.
Kıl Dönmesi Apsesi
Kıl dönmesi; kıl, tüy, toz gibi yabancı cisimlerin cilt altına birikmesidir.Cilt altına giren yabancı cisimleri vücut yabancı madde kabul edip etrafını zarla kaplayarak dokuyla arasında sınır oluşturur. Bu şekilde yabancı cisimleri sınırlayarak şikayet oluşmasını engeller, bu sayede kişi hastalığının farkında bile olmaz.
Düşme ,uzun yolculuk veya sert şekilde oturma sonucu vücudun kıllar etrafında oluşturduğu kapsül zedelendiğinde vücutla kıllar karşı karşıya gelir, vücut o yabancı cisimleri eritmek için madde salgılar.Salgılanan bu madde kılı eritme yeteneği olmadığı için eritemez ve akıntı şeklinde dışarı çıkar.Bir şekilde akıntının önü tıkandığında yani kılın gidiş deliği kapandığında salgı doku içinde birikir ve iltihap kapar.İltihap 2-4 günde giderek artar ve şiliğe sebep olur normalde şikayet yapmayan pilonidal sinüs iltihaplıyken dönemde dayanılmaz ağrı yapar.
Apse acil tedavi edilmesi gereken bir durumdur, tesbit edildiğinde hemen cerrahi olarak boşaltılması önerilir eğer boşaltılmazsa 5-6 günde kendiliğinden boşalır ama süre zarfında doku hasarı ilerlemiş olur istenmeyen durumdur.Boşaltma işlemine ek olarak antibiotik başlanır,tek başına antibiotik tedavide yetersiz kalır.
Apse tedavisi yapıldıktan (cerrahi olarak boşaltma yada kendiliğinden boşalma) 1.5 – 2 ay sonra asıl hastalık kıl dönmesi tedavi edilmelidir.Tedavinin yapılmaması halinde apse tekrarlayarak hastalığın ilerlemesine sebep olur.
Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi
Keserek tedaviyi ifade eden ameliyat yapılmadan bu tedavi yöntemleri daha çok hastanın şikayetlerini azaltmaya yönelik uygulamadır gerçek anlamda tedavi değildir.Doku içindeki kıllar azaltılınca hastanın ağrısı,akıntısı, diğer şikayetleri azalır yada biter ama doku altında var olan sorun sinsi bir şekilde orada durmaya devam eder.Gerçek tedavi olmadığının en önemli göstergesi birkaç yıl içinde hastaların % 70 kadarında sorunların tekrar ortaya çıkmasıdır.
Ameliyatsız denen tedavi yöntemleriyle zaman kaybetmek yerine onlar kadar rahat uygulanan, başarı şansı % 95 düzeylerde olan anlamda küçültülmüş denilebilecek ameliyatlar
Bascom ameliyatı
Modifiye Bascom ameliyatı
Pit picking
Mikro sinüsektomi ameliyatı
gibi kıl yumağının net şekilde çıkarıldığı yöntemler tercih edilmelidir.
Halihazırda en yaygın uygulanan ameliyatsız tedavide;
Baş ve omuzdan düşerek kuyruk sokumuna yerleşip yumak yapmış kıllar toplandıkları boşluktan 2-3 mm lik aletlerle çıkarılır ve oluşmuş kapsülün içi kıllardan arındırılır.Yani hastalığın asıl sebebi ortadan kaldırılır.Kılların alınmasıyla 2-4 santimetreküp genişliğinde boşluk oluşur. Oluşan boşluğun içine orayı yok edecek kimyasal maddeler verilir. Giriş deliği alınmadığı ve sinüs tam çıkarılmadığı için başrısı çok düşüktür.Ameliyatsız pilonidal sinüs tedavisi fenol tedavisi olarak bilinir.fenol (gümüş nitrat) tedavisinde giriş delikleri ve sinüs alınmadığı için hastalığın tekrar etme ihtimali % 70 ler civarındadır.Bu kadar yüksek tekrar olduğu için kullanımı giderek azalmıştır.
Kıl Dönmesi Çeşitleri
çeşitleri çok fazla değildir;% 99 oranında kuyruk sokumunda olan, % 1 oranındaysa göbekte olan kıl dönmesi vardır. Kıl olan her yerde (sakal, kasık, koltukaltı, bacak gibi) görülen ve batık olarak değerlendirilen durum bundan farklıdır vede tedaviside çok farklıdır.
Kıl dönmesi görülen kuyruk sokumu ve göbekte kıllar dışardan gelip doku içine girer batıkta ise o bölgedeki kılın yönünü değişip doku içine doğru büyür yani kıl dönmesinde canlı köke rastlanmazken batıkta büyüyen canlı kıl kökü vardır.
Gümüş nitrat tedavisi
Gümüş nitrat tedavisinin özü bu kimyasal maddenin cilt altındaki kıl yumağı veya diğer yabancı cisimleri eritmesi esasına dayanır. Kılların giriş deliklerinden ince cerrahi aletlerle girilerek cilt altı temizlenmeye çalışılır yabancı cisimler mümkün olduğunca temizlenir ve oluşan boşluk geride kalmış olabilecek kıl, tüy gibi şeyleri eritmek amacıyla gümüş nitrat solusyonuyla yıkanır.İşlem bitiminde vücut içinde gümüş nitrat kalmaz. Gümüş tedavisi tedavi değil daha çok rahatlama için yapılan uygulamadır. İşlemin etkisini ağrıyan çürük dişin ağrısının ağrı kesici ile geçirilmesine benzetilebilir.
Kıl Dönmesi Tedavi Edilmezse
Kıl dönmesi ek sorun oluşmadıkça hastada ciddi şikayet yapmaz bu sebeple hastalar genellikle tedavilerini erteleme eğilimidedirler.
Halk arasında konuşulan “ kıl dönmesi tedavi edilmezse omur iliğe sarılır,felç ede,barsaklara dolaşır “ gibi bilgiler şehir efsanesinden öte bir şey değildir ve bilimsel dayanaktan yoksundur yani bu tür sıkıntılar olmaz.
Kıl dönmesinin tedavisinin ertelenmesi zaman içerisinde o bölgede apse olmasına ve bu apsenin giderek daha sık ortaya çıkmasına sebep olur. Her apse oluşumunda hasarlı doku artar ve yeni çıkış delikleri ortaya çıkabilir ve kıl dönmesi olan alan genişleyebilir.
Bu şekilde hastalığın değişimini yapılacak ameliyatıda giderek güçleştirebilir.
Kıl dönmesinde en doğru yaklaşım sorun küçükken tedavinin planlanmasıdır.
Flap (Cilt Kaydırma) Yöntemiyle Kıl Dönmesi Ameliyatı
Flap yöntemleri
Flap bir kısmı vücuda bağlı parça demektir,değişik şekillerde yapılabilmektedir. Genel olarak orta hattaki kıl dönmesini çıkarıp yerine yanlardan daha dayanıklı kılsız bir cilt parçasını getirip dikme işlemini içerir.Kıl dönmesi çıkarıldıktan sonra oluşan boşluğa yan taraftan cilt, cilt altı ve kasın zarını içeren bir parça dil şeklinde kökü vücuda bağlı olarak getirilip dikilir. En büyük üstünlüğü tekrarı diğer ameliyatlara oranla daha azdır. Getirilen parçanın şekline yada tarif eden cerrah yada kliniğin adına göre limberg, rhomboid, eliptik, karydakis, modifiye limberg, V-Y flap, Z plasti gibi çeşitli isimler verilmiştir. Küçük ayrıntılar dışında etki ve yan etki konusunda ciddi farkları yoktur.
AVANTAJLARI:
-Tekrarlama ihtimali düşüktür(% 1- 8 ) (çok değişken sonuçlar verilmektedir ancak ortalama % 7 kabul edilir)-Gerginlik olmadığından daha az ağrılıdır (klasik ameliyata göre)
DEZAVANTAJLARI:
- İş gücü kaybı fazladır (10-15 gün)-Narkoz gerektirir(bölgesel uyuşturmayla yapılabilir ama kalite düşer)
- Yataklı tedavi kurumu gerektirir(ayaktan da yapılabilir ama enfeksiyon riski çok yükselir)
- Abartılı bir yara izi olur ( 10-12 cm uzunluğunda büyük bir “Z” harfi şeklinde iz kalır özellikle bayanlarda önem arzeder)
- Yüzde 12 civarında enfeksiyon gelişebilir-Ameliyat sonrası erken dönemde yara açılabilir.-Ameliyat sonrası zorunlu yatış pozisyonu gerekir.
- Ameliyat sonrası vakum aleti konmazsa kanama ve enfeksiyon riski çok artar.
- Teknik olarak zor bir ameliyattır.
- Uzun sürer (40-45 dakika)
Detaylı bilgi için http://www.kildonmesitedavisi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
İyi günler bende 2 veya 3 tane delik var biri biraz büyük kalem genişliği boyutunda 3 4 senedir bu şikayetim var başlarda akıntı kanama oluyordu ama 1 buçuk senedir ne akıntı ne kanama var sadece kaşıntı ve ağrı ve ameliyat olmak istiyorum. hangi tür ameliyatı olabilirim ? Teşekkürler şimdiden
05426210888 nolu telefona whatsapptan fotoğraf gönderin değerlendirelim.eğer uygunsa mikrosinusektomi yöntemi ile tedavinizi yapabiliriz
Op.Dr.Atilla Kaya
merabalar benim 2 sendedir kıl dönmem var..2 ay önce doktora gittim okul ne deniyle olmadım. ve de 3 delik oluştu ama delikler küçük bu durumda hangi tür ameliyat olabilirim. teşekürler..
Op.Dr.Atilla KAYA
mikro sinüsektomiyle okulunuza ara vermeden tedavi olabilirsiniz.